Tesla avfärdar påståendet att Model S krockade av sig själv

Foto: Jared Overton/Facebook

En amerikansk Teslaägare påstår att hans bil kraschade in i en lastbil – helt av sig själv, utan att han själv befann sig i närheten av bilen.

Ägaren gick iväg från bilen och kom tillbaka några minuter senare för att hitta den inkörd i en lastbil.

Foto: Jared Overton/Facebook

Tesla hävdar att krocken orsakades av att ägaren råkade sätta igång Summon-funktionen, som gör att bilen kan "kallas fram" utan att föraren befinner sig i bilen.

Enligt Tesla aktiverade ägaren Summon-funktionen tre sekunder efter att ha klivit ur bilen, genom att trycka två gånger på växelväljarknappen vilket aktiverar Summon-funktionen.

Alla som vill använda Summon-funktionen måste godkänna villkoren, där det bland annat står att funktionen "kanske inte upptäcker vissa hinder".

Men om det över huvud taget är möjligt att sätta igång Summon-funktionen på ett sätt som föraren inte märker är det fel på funktionen, skriver Chris Ziegler på The Verge.

"Under no circumstances should a production vehicle autonomously collide with a parked vehicle mere feet ahead of it. I think that's common sense, right? Am I saying anything controversial?"

Han drar också paralleller till Fiat/Chrysler-koncernen som tvingades göra en stor återkallelse på grund av en växelväljare till automatlådan som ägarna inte förstod sig på.

Summon-funktionen är än så länge på betastadiet men finns tillgängligt för Teslaägarna.

Teslachefen Elon Musk vill bygga ut Summon-funktionen så att bilen kan kallas fram även om den befinner sig många mil bort.

Missa inga nyheter – gilla oss på Facebook!

Jag litar på att Summon-funktionen fungerar bra i de flesta fall.
Ja
11
27
Nej