Volvos nya koncept visar nästa V40 – med eldrift

Volvos nya koncept visar nästa V40 – med eldrift
Volvo 40.2 är en elbil som visar hur nästa V40 kommer se ut.

Volvo har släppt två nya konceptbilar som visar hur nästa generation av modellerna V40 och XC40 kommer se ut. De nya Volvomodellerna bygger på en helt ny arkitektur, som fungerar som en bygglåda, som heter Compact Modular Architecture. Den är utvecklad tillsammans med ägaren Geely.

Första konceptet är en smygtitt på V40

Mest intressant är V40-konceptet som blir helt eldriven med en räckvidd på upp till 36 mil. Konceptet heter egentligen Volvo 40.2, medan XC40-modellen (som alltså inte är eldriven, utan blir en hybrid med en trecylindrig förbränningsmotor), kallas Volvo 40.1.

Volvo V40 får ett batteripaket under golvet och en elmotor som driver framhjulen.

Designen är ett stort steg från dagens modell. Volvo V40 blir betydligt kantigare men behåller den karaktäristiska strålkastardesignen som kallas Tors hammare. 

En intressant detalj med Volvo V40-konceptet är att den från sidan ser ut som en sedan. Men trots det säger Volvo att det inte kommer någon S40 – det är V40 och XC40 som gäller. Än så länge finns inga tekniska specifikationer förutom räckviddssiffran på 36 mil.

De första modellerna ur Volvos 40-serie dyker upp 2017. Först ut blir förmodligen XC40. Den följs antagligen upp av V40 2018 eller 2019. Målet för Volvo är att sälja en miljon bilar med el- eller hybriddrift 2025.

Du som gillar elbilar och framtidens bilar – gilla Recharge på Facebook för att inte missa några nyheter.

Volvo 40.1 är en hybrid som visar hur nästa XC40 kommer se ut.

Andra konceptet är en hybridsuv

Att Volvo ska lansera en ny modell som heter XC40 är en dåligt bevarad hemlighet i bilbranschen – och nu vet vi ungefär hur den kommer se ut. Konceptet heter Volvo 40.1 men visar alltså nästa XC40.

Det här är en hybridsuv med framhjulsdrift som får en trecylindrig bensinturbomotor och en elmotor. Fyrhjulsdrift verkar alltså vara förbehållet de större hybridmodellerna S90, V90 och XC90.

Totalt ger systemet 246 hästkrafter och räckvidden på eldrift blir omkring fem mil. Det finns inga uppgifter om förbrukning ännu men Michael Fleiss, som ansvarar för motor och drivlina, lovar att den blir klassledande.

"Om det inte är så har vi gjort något fel", säger han till Autocar.

Du som gillar elbilar och framtidens bilar – teckna dig för vårt nyhetsbrev för att inte missa några nyheter.

Bildgalleri: Volvo 40.2 visar nästa V40 med eldrift

Det här ser bra ut, tycker jag.
Ja
499
812
Nej