Mercedes plan: Fyra nya elbilar på fyra år

Mercedes plan: Fyra nya elbilar på fyra år
Mercedes GLA kan bli en av modellerna som kommer med eldrift.

Tyskland storsatsar på elbilar och ska införa rabatter för alla elbilar som kostar mindre än 60.000 euro, eller 560.000 kronor. Det har fått Mercedes att sätta ordentlig fart på utvecklingen av elbilar, skriver Autocar.

Mercedes planerar inte mindre än fyra nya elbilar fram till 2020. För att spara utvecklingstid baseras bilarna på befintliga Mercedesmodeller, till skillnad från konkurrenter som BMW i3 och Nissan Leaf, som är utvecklade som elbilar från början.

Mercedes C-klass finns som laddhybrid men kan eventuellt också komma med enbart eldrift framöver.

De fyra elbilarna baseras förmodligen på C-klass och S-klass samt GLA (den upphöjda crossoverversionen av A-klass) och suven GLC. Elversionerna får dock vissa designdetaljer för att skilja ut dem från sina fossildrivna syskon.

Beslutet att bygga en eldriven S-klass kan verka lite underligt med tanke på att elversionen av S-klass inte kommer hamna under gränsen på 60.000 euro för att bli godkänd för elbilsrabatten.

Plattformen som ska ligga till grund för de nya eldrivna Mercedesmodellerna har stöd för upp till tre elmotorer, så vissa modeller kan bli fyrhjulsdrivna. Mercedes utvecklar också egna elmotorer med effekter på mellan 102 och 544 hästkrafter.

Mercedes har också planer på en ny vätgasbil som baseras på suven GLC. Märkets svenska kommunikationschef, Fredrik Wahloren, har sagt i en intervju med Recharge att märket inte ska hålla fast vid en enda teknologi utan istället ska prova sig fram med bland annat elbilar och bränslecellsbilar.

"Vi måste se vad som är möjligt rent tekniskt och sedan förpacka det så kunderna blir intresserade av att köpa bilen. Vi går inte på en enda teknik utan vi vill erbjuda flera olika alternativ", sa Fredrik Wahloren.

Tack för att du läser en nyhet på Recharge.se – Sveriges nya sajt om elbilar och modern transport! Följ oss gärna för att inte missa några nyheter. Du kan också få nyheterna direkt i din inbox.

Jag tycker absolut att de stora bilmärkena borde storsatsa på elbilar.
Ja
245
11
Nej