Kan hinna före Volvo med självkörande Volvolastbil

Otto är namnet på ett nystartat företag i San Francisco som ska utveckla teknik för självkörande lastbilar. Många av de anställda kommer från Google, Apple...

Annons
Annons
Kan hinna före Volvo med självkörande Volvolastbil

Otto är namnet på ett nystartat företag i San Francisco som ska utveckla teknik för självkörande lastbilar. Många av de anställda kommer från Google, Apple och Tesla.

Men det handlar inte om att utveckla nya lastbilar från grunden. Istället ska företaget utveckla ett färdigt kit som är anpassat för olika lastbilsmodeller som ska installeras hos ett servicecenter.

Prylarna ska göra lastbilen självkörande på motorvägen och inte i stadstrafik. Otto har valt att använda en Volvo som försökslastbil.

En självkörande lastbil skulle i teorin kunna köra mycket längre än en mänsklig förare. Lastbilstillverkarna utvecklar autonom teknik även själva men fördelen med Otto skulle alltså vara att tekniken kan monteras in i en befintlig lastbil för en bråkdel av priset som det skulle kosta att köpa en ny.

På så sätt kan Otto hinna före Volvo själva med autonom teknik i en lastbil. Nackdelen är att lastbilen inte är helt självkörande – den kommer förmodligen kräva viss uppmärksamhet från föraren – och det finns också en del frågetecken kring garantierna.

Så här säger Anthony Levandowski på Otto, som tidigare jobbat med Googles självkörande bil, till The Verge:

”If you need to replace all of your trucks to get the technology on it, the rate of penetration you’ll be able to have is pretty low. Trucks last ten years, a million miles.”

Annons
Annons
Rulla till toppen