Ny studie gör klart: Elbilar är betydligt renare än bensinbilar

Ibland dyker det upp nya rapporter som visar att elbilar i själva verket inte alls är renare än bilar med förbränningsmotorer. Det kan till exempel...

Annons
Annons

Ibland dyker det upp nya rapporter som visar att elbilar i själva verket inte alls är renare än bilar med förbränningsmotorer. Det kan till exempel handla om att partikelutsläppen skulle vara lika höga för en elbil som för en förbränningsbil eller att framställningen av batterierna ökar på utsläppen för elbilarna ur ett livscykelperspektiv.

Nu skriver SVT Nyheter om att en elbil i själva verket kan vara smutsigare än en förbränningsbil eftersom tillverkningsprocessen är miljömässigt krävande.

”Redan innan en bil har rullat en enda meter har du gigantiska utsläpp av koldioxid så det kanske är bättre att köra den gamla bilen ett tag till”, säger Katja Tasala Gradin, som forskar på produkters totala klimatpåverkan, till SVT.

Men i november 2015 kom en studie från Union of Concerned Scientists som gjorde klart att utsläppen från en elbil helt klart är lägre än för bensinbilar, åtminstone när det gäller utsläpp som ökar på växthuseffekten.

Ny studie gör klart: Elbilar är betydligt renare än bensinbilar

Men det är ju inte bara medan bilen körs som den genererar utsläpp?

Nej, men studien tar hänsyn till både tillverkning och framställning, utsläpp medan bilen körs och utsläpp när bilen skrotas.

Okej, så det är bara bra nyheter för elbilsentusiaster då?

Nja. Elbilar har större koldioxidutsläpp i tillverkningsfasen än för en bensinbil. Batteritillverkningen orsakar en del utsläpp som inte finns för motsvarande bensinbil.

Men det blir nästan helt oviktigt i jämförelse med utsläppen som orsakas medan bilen kör. Här släpper en mellanstor elbil ut 51 procent mindre än motsvarande bensinbil. För en större elbil är ”utsläppsbesparingen” 53 procent.

Ny studie gör klart: Elbilar är betydligt renare än bensinbilar

Men det beror ju också på var strömmen kommer från?

Ja, det stämmer. Men faktum är att elbilar redan är renare än en bensinbil sett till koldioxidutsläpp i varje stat i USA. Elnätet blir renare hela tiden med nedstängda kolkraftverk som ersätts av exempelvis vindkraft och solenergi.

I de ”smutsigaste” staterna i USA behöver du ha en ganska snål bil för att släppa ut mindre koldioxid än en elbil. Där går gränsen vid en bensinförbrukning på 6,7/100 km. Men även då är en bensinbil förmodligen bara renare än en elbil i några år, inte för all framtid.

Sammanfattning: 4 viktiga fakta från den här studien

• Sett till hela bilens livslängd släpper en elbil ut betydligt mindre utsläpp som orsakar global uppvärmning än motsvarande bensinbil. Och skillnaden ökar: elbilarna blir renare.

• Två tredjedelar av alla amerikaner bor i områden där en elbil släpper ut mindre än nästan alla jämförbara bensin- och bensinhybridbilar.

• Det tar ungefär 18 månader för en elbilsägare att ”köra ikapp” en bensinbilsägare när det gäller koldioxidutsläpp.

• Enligt forskarna måste försäljningen av elbilar öka för att nå sin fulla miljöpotential.

Annons
Annons
Rulla till toppen