Smarta elbussen är uppkopplad mot nätet med datorn som vann Jeopardy

Snart kan vi alla åka elbuss som drivs av datorn som vann tv-tävlingen Jeopardy mot två mänskliga motståndare. Nu tar IBM Watson, som datorn heter, nämligen plats i nya elbussen Olli som har plats för tolv passagerare.

Ett självkörande fordon måste snabbt kunna ta viktiga beslut för att kunna åka vidare. Elbussen Olli är uppkopplad mot en molnplattform och med hjälp av maskininlärning kan bussen själv väga olika alternativ mot varandra och ta beslut. Det kan till exempel handla om att göra en säker omkörning av en stillastående bil på en plats där kartmaterialet inte är helt uppdaterat.

En rolig men kanske inte helt nödvändig detalj är att passagerarna kan interagera med bussen genom att fråga till exempel hur bussen fungerar eller varför den valde att göra som den gjorde i trafiken. Det fungerar med hjälp av Watsons tal-till-text-system.

Bussen har 30 sensorer runt om karossen och ska sättas i trafik i flera amerikanska städer mot slutet av året.

Watson sopade mattan med de mänskliga motståndarna i tv-tävlingen Jeopardy. Där gäller det inte bara att kunna svaret utan också att förstå sig på "frågan". Det är programledaren som säger svaret och deltagaren som ställer frågan.

Elbussar är en utmärkt idé!
Ja
7
0
Nej