Första dödsolyckan med Teslas autopilot

USA startar omedelbart en utredning om bilens konstruktion.

Annons
Annons

Det amerikanska trafiksäkerhetsverket NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) öppnar en preliminär utredning gällande 25.000 Tesla Model S sedan det skett en dödskrasch med ett fordon som använde Autopilot-läget. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

NHTSA skriver att kraschen skedde med en Model S av 2015 års modell som kördes med det automatiska pilotsystemet inkopplat. De efterlyser nu en granskning av konstruktionen och funktionen i alla körhjälpmedel som användes vid tidpunkten för olyckan.

Olyckan inträffade på en motortrafikled i Williston, Florida den 7 maj. En traktor med släp var på väg att korsa motorled när Teslan körde in i släpets sida.

”Varken Autopilot eller föraren noterade den vita sidan av traktorsläpet mot den väldigt ljusa himlen så bromsarna i bilen aktiverades aldrig”, skriver Tesla på sin företagsblogg och menar att dödsfallet inträffade under ”ytterst sällsynta omständigheter”.

Första dödsolyckan med Teslas autopilot

Bilen gick in under traktorsläpet och föraren av Teslan omkom.

NHTSA:s utredning är första steget innan verket kan besluta om en återkallelse. Som ett första besked har man sagt att utredningsarbetet tar ”minst fyra månader”, vilket i så fall innebär början av september.

Volvo har tidigare kritiserat Teslas Autopilotsystem för att vara ”låtsasautonomt och farligt”.

Tack för att du läser en nyhet på Recharge.se – Sveriges nya sajt om elbilar och modern transport! Följ oss gärna för att inte missa några nyheter. Du kan också få nyheterna direkt i din inbox.

Filmen nedan visar en Tesla med autopilot av en tidig generation.

Annons
Annons
Rulla till toppen