Skoda skriver om 10-årsplanen: Nu ska det bli elbilar från Tjeckien!

Skoda skriver om 10-årsplanen: Nu ska det bli elbilar från Tjeckien!
Konceptet Vision S visades upp på Genèvesalongen i våras. När bilen blir verklighet kommer den att heta Kodiaq och kommer som laddhybrid.

Skoda skriver om sin tioårsplan. När företagets vd Bernhard Maier formulerat "Strategy 2025" finns flera hybrider och renodlade elbilar med i planerna. Det gjorde det inte tidigare.

"Det finns ingen annan väg framåt", säger en källa inom företaget.

Så här ser planen ut: 2019 kommer två laddhybrider att introduceras: Skoda Superb och Skoda Kodiaq (en ny suv, som du ser på bilderna under konceptnamnet Vision S). Dessa båda kommer att få motorer och batterier som är tillgängliga inom VW-gruppens MQB-plattform.

Året efter – 2020 – tänker Skoda introducera en helelektrisk suv, vid sidan om Kodiaq, baserad på VW-gruppens nya elbilsplattform (MEB). Den plattformen är helt utvecklad för elbilar och visades för första gången i konceptbilen Volkswagen Budd-E. Batteriet placeras i ett sandwich-fack under golvet, vilket gör att man får bättre plats för en tredje stolsrad i mpv- och suv-modeller.

Skoda lovar att elbilen ska få 50 mils räckvidd enligt den nya europeiska körcykeln (NEDC). Ännu viktigare är att det utlovas en laddningstid på blott 15 minuter!

Skodas elbil blir en helt ny, egen modell, även om den kommer att låna en hel del från den eldrivna Audi Q5 som ska byggas i Mexiko med start 2018, skriver Autocar.

En bättre placering av batterierna ska göra Skodas elbil(ar) rymligare för fler åkande.

Kul att fler tillverkare satsar på el!
Ja
90
2
Nej