Nya idén: Bara elbilar tillåtna – i hela innerstaden: ”Det är en väg jag vill gå”

Daniel Hellden (MP) är trafikborgarråd i Stockholms stad. Foto: Fredrik Hjerling/Creative Commons/Flickr Elbilar är ett hett ämne under politikerveckan i Almedalen som pågår just nu....

Annons
Annons
Nya idén: Bara elbilar tillåtna – i hela innerstaden:
Daniel Hellden (MP) är trafikborgarråd i Stockholms stad. Foto: Fredrik Hjerling/Creative Commons/Flickr

Elbilar är ett hett ämne under politikerveckan i Almedalen som pågår just nu. En idé som dök upp under tisdagen är en ”miljözon” i Stockholm där enbart elbilar tillåts köra.

Förslaget kommer från Daniel Hellden (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

• Vilka gator eller områden skulle i så fall kunna bli aktuella?

”Vi har inte gått in i frågan på den detaljnivån än så länge. Primärt delar av eller hela innerstaden, men vi får inte göra det idag”, skriver han i ett mejlsvar till Recharge.

”Miljömålsberedningen har dock förslag på ändringar i miljözonsreglerna som skulle öppna för detta. Kommer de till stånd är detta en väg som jag vill gå.”

Redan idag har flera gator i Stockholms innerstad blivit gågator, bland annat Swedenborgsgatan på Södermalm.

Det är inte klart när de nya miljözonerna skulle kunna införas – om de över huvud taget blir verklighet. Det är heller inte klart vem som ska kontrollera att reglerna faktiskt följs. Redan idag rapporterar många elbilister om att laddplatser för elbilar ofta är upptagna av fossilbilister, och dubbdäcksförbudet på Hornsgatan väljer många bilister att strunta i.

Annons
Annons
Rulla till toppen