BMW, Intel och MobilEye bygger förarlös bil tillsammans

BMW, Intel och MobilEye bygger förarlös bil tillsammans
Modell av BMW iNext, en bil som mycket väl kan bli bayrarnas utmanare till Tesla.

BMW, Intel och MobilEye har gått samman för att göra en helt självkörande bil till verklighet år 2021.

Även om den första produktionsbilen dröjer fem år lovar företagen att de ska ha en gemensam testbil framme redan 2017. Flaggskeppet i detta samarbete blir iNext-modellen som BMW presenterade i maj i år.

"Autonoma, intelligenta och lättviktiga fordon är den nästa generationen av elektrisk mobilitet", sa BMW:s styrelseordförande Harald Krüger under det årliga mötet med aktieägarna.

Trion har förklarat att de kommer att fokusera på de tre högsta nivåerna av automatisk bilkörning (se grafiken nedan); alltså "eyes off" (nivå 3), "mind off" (nivå 4) och den högsta nivån "driver off" (nivå 5) utan någon förare i bilen.

Amerikanska Intel tillverkar mikroprocessorer och halvledare. Israeliska MobilEye har ungefär 90 procent av världsmarknaden när det gäller kameror och sensorer för fordonsbruk.

Trots dödsolyckan med Tesla tror BMW, Intel och MobilEye att "automatiserad körning kommer att göra resandet säkrare och enklare".

Samtidigt som BMW kliver in i den autonoma bilvärlden utökar man samtidigt sitt program för bildelning. De har nyligen lanserat ReachNow, en bildelningtjänst i Seattle som redan samlat 13.000 registrerade användare. I den tjänsten kan ägare också hyra ut sin egen bil.

BMW/Intel/MobilEye kommer att utveckla autonoma bilar i de tre "högsta" stegen. FOTO: BMW

Tre starka partners – nu får Tesla se upp!
Ja
5
3
Nej