Kinesiska Hanergy släpper fyra elbilar som drivs av solen

Kinesiska Hanergy släpper fyra elbilar som drivs av solen

Köra elbil utan att behöva ladda? Det är planen med de fyra solcellsdrivna elbilarna som kinesiska Hanergy har visat upp.

Bilarna har redan fått en hel del kritik – många är tveksamma till om tekniken fungerar – så det slutgiltiga betyget om hur bilarna fungerar i verkligheten får vi återkomma till när (om?) bilarna blir verklighet.

Enligt Hanergy ska bilarna klara åtta mils körning efter att ha "laddat" i solen i sex timmar. 31,6 procent av solljuset som landar på panelerna kan omvandlas till elektricitet. Den siffran ska öka till 38 procent 2020 och 42 procent 2025.

Bilarna har litiumjonbatterier som kan laddas med sladd om solen gömmer sig bakom molnen. Räckvidden ska som bäst bli 35 mil inklusive "solcellsräckvidden" på åtta mil – den siffran gäller för konceptbilen Solar A.

En intressant detalj är att solpanelerna kan "fällas ut" för att laddningen ska gå snabbare. Det finns förstås en app för att ägaren ska kunna hålla koll på laddnivån och det finns också ett automatiskt "städsystem" som håller panelerna rena från smuts som kan skymma.

Läs också om de 8 konstigaste elbilarna genom tiderna.

Hanergy Solar R skulle kunna bli en utmanare till BMW i8.

Solar A har utfällbara solpaneler för att snabba upp laddningen.

Solar O ska vara en pendlingsbil för stadskörning.

Solar L är galnast av de fyra konceptbilarna. Den är sex meter lång men väger inte mer än 700 kilo. Solpanelerna sträcker sig längs hela taket.

Solcellsbilar tycker jag låter som en bra idé!
Ja
57
2
Nej