Ny studie: En bilpoolsbil ersätter elva privatbilar

Bilpooler får många att sälja sin bil och minskar trycket på lediga parkeringsplatser. Det visar en ny studie från University of California i Berkeley.

Den här studien tar bara hänsyn till bildelningstjänsten Car2go, som ägs av Daimler och som därför är koncernsyskon med Mercedes och Smart, och den tittar enbart på hur tjänsten fungerar i USA – inte Europa.

Mellan två och fem procent av medlemmarna i Car2go sålde en bil på grund av bilpoolen. Ytterligare mellan sju och tio procent köpte ingen bil eftersom de var Car2go-medlemmar. Det ger färre bilar på vägarna.

Varje Car2go-bil ersätter mellan sju och elva bilar från vägarna, visar studien. Totalt har Car2go "raderat ut" fler än 28.000 bilar från vägarna. Det ger en minskning på i genomsnitt tio procent av utsläpp som orsakar växthuseffekten.

I Sverige finns Car2go-bilarna i Stockholm, där företaget använder förra generationen Smart Fortwo med bensinmotor. Vi har tidigare skrivit om hur Car2go använder året runt-däck för att spara pengar, vilket inte är lika säkert som separata sommar- och vinterdäck.

Jag skulle kunna tänka mig att gå med i en bilpool.
Ja
5
9
Nej