Teslas Autopilot kan ha räddat livet på fotgängare

Den senaste tiden har det skrivits mycket om Teslas Autopilot. Anledningen är dödsolyckan som inträffade i USA i maj.

Men det skrivs inte lika mycket om alla tillfällen där autopilotfunktionen räddar situationen – och kanske till och med förhindrar en dödsolycka.

Det var anledningen till att en Teslaägare skickade ett mejl till Teslachefen Elon Musk, där han förklarade hur funktionen förmodligen räddat livet på en fotgängare, eller åtminstone lyckats undvika allvarliga skador för personen.

Den här händelsen har bekräftats med hjälp av bilens elektroniska loggbok men det går förstås inte att säga om föraren hade hunnit reagera även utan hjälp av autopiloten.

Mannen körde på en gata i Washington, DC på kvällen när en fotgängare med mörka kläder klev rakt ut i gatan. En röd bilikon dök upp på skärmen och föraren hörde en varningssignal. Strax därefter tvärnitade bilen.

"Kanske trodde bilen att fotgängaren var en annan bil framför oss? Jag är inte säker på om jag hade kunnat stanna innan jag körde på honom men jag är väldigt glad att bilen gjorde det", skriver mannen.

Han avslutar med: "Tack för att ni låter kunderna använda Autopilot trots att det är på betastadiet."

Tesla har annars fått hård kritik från flera håll just för att funktionen inte är färdigutvecklad. Volvo och BMW har kritiserat Tesla och nu senast gick Consumer Reports ut med skarp kritik mot funktionen.

Jag tycker det är bra att Autopilot går att använda redan nu.
Ja
13
6
Nej