Biltunnel under vattnet är mycket närmare än du tror

Det dyker hela tiden upp nya och kluriga sätt att ta sig fram. Som om det inte vore nog med podtaxi och hyperloop kommer nu flytande biltunnlar...

Annons
Annons

Det dyker hela tiden upp nya och kluriga sätt att ta sig fram. Som om det inte vore nog med podtaxi och hyperloop kommer nu flytande biltunnlar som går under vattenytan.

Det här är en ambitiös plan som skulle kunna bli verklighet – i Norge. Många av landets fjordar har idag bara bilfärjor, som tar tid. De här undervattenstunnlarna skulle kapa körtiden ordentligt.

Biltunnel under vattnet är mycket närmare än du tror

Tunnlarna kan dras två och två, med två filer i varje tunnel, och de dras ungefär 30 meter under ytan. De hålls på rätt djup av flytande pontoner vid ytan och fackverk, men tunnlarna skulle också kunna fästas mot sjöbotten.

Vägen mellan Kristiansand och Trondheim, som idag tar 21 timmar att åka med bil och som innehåller sju färjeturer, skulle kunna kortas till drygt tio timmars körning med undervattenstunnlarna.

Den här blandningen mellan tunnel och bro tar vid när en vanlig bro inte duger – där kan det vara svårt för båtar att passera under.

Men ingenjörerna har fortfarande en hel del utmaningar som måste klaras av. Den här typen av tunnlar har inte testats förut och frågan är hur vind och strömmar påverkar tunnlarna på lång sikt. Och vad som skulle hända om en ubåt ”råkade” köra in i tunneln återstår att se…

Annons
Annons
Rulla till toppen