Tesla visar upp Gigafactory – ska sänka batteripriset med 30 procent

Tesla visar upp Gigafactory – ska sänka batteripriset med 30 procent
Foto: Tesla

Tesla har bjudit in till en första visning av den nya batterifabriken Gigafactory i Nevada. På fredag öppnas dörrarna officiellt på fabriken som Tesla investerat 43 miljarder kronor i.

Fabriken ska drivas med förnybar energi med hjälp av solceller på taket och vindkraftverk i närheten. Tesla ska producera batterikapacitet som motsvarar 35 GWh redan 2018 och när fabriken körs för fullt, efter 2020, har den kapacitet för 150 GWh.

Foto: Washington Post/Getty Images

Batterierna hamnar först och främst i Teslas egna bilar (och även i de framtida bussarna och lastbilarna som Elon Musk hintat om) men på längre sikt kan Tesla också leverera batterier till andra företag. Pengarna som Tesla får in ska användas för att expandera.

Teslas Gigafactory är en mycket viktig del i att sänka priserna på elbilar. Enligt Tesla kan Gigafactory kapa produktionskostnaden för elbilsbatterier med mer än 30 procent.

Foto: Washington Post/Getty Images

2020 ska Tesla bygga fler litiumjonbatterier på ett år än vad som producerades i hela världen 2013. Då ska 6.500 personer jobba i Gigafactory.

Jag tycker Tesla gör rätt som producerar egna batterier istället för att köpa in.
Ja
335
21
Nej