Tesla Autopilot 2.0 är på väg och kan nå Level 4 – helt autonom

Tesla Autopilot 2.0 är på väg och kan nå Level 4 – helt autonom
Teslas förbättrade kamerateknik är redan på väg ut i serieproduktion till Model S.

Nästa nivå av Tesla Motors autonoma system, "Autopilot 2,0" är under utveckling, parallellt med att nuvarande bilar inom kort får ett förbättrat operativsystem – 8.0.

Teslas nuvarande Autopilot har fått kritik för att det är "nästan självkörande", det vill säga uppfyller nivå 3 för de autonoma systemen. Då är bilen till mycket stora delar helt självkörande men kräver ändå förarens övervakning ifall något skulle gå fel. Att sätta sig i bilen och läsa morgontidningen på väg till jobbet är alltså inte att rekommendera, och heller inget som Tesla utlovar att systemet klarar.

För att nå Level 4 – där bilen verkligen klarar av all körning på egen hand – krävs mer hårdvara, förbättrade styrprogram och ännu mera detaljerade kartor. Enligt sajten Electrek.co innebär det att Tesla utökar antalet framåtriktade kameror till tre och antalet radarsensorer, som ska nå 360 grader runt hela bilen, ska också utökas.

Kamerasystemet som är riktat framåt ska ha en kamera med vid vinkel och en med "teleobjektiv" som ser längre fram. Den tredje kameran ska fungera som en backup till de två andra samt kunna arbeta mera självständigt med en smal vinkel. Den nya kameratekniken (med tre kameror) kan snart hamna i serieproduktion och bilarnas kabelhärvor förbereds redan för de nya sensorerna.

Det finns inga besked om användandet av lasersensorer, vilket är i linje med det Elon Musk sagt förut då han anser att radartekniken är överlägsen eftersom den fungerar bättre vid regn, dimma och snöfall.

Den utökade mängden bildinformation ska behandlas med förbättrad datorteknik. Tesla Motors samarbetar redan med Nvidia och deras nya "superdator" Drive PX 2 är förstås en het kandidat när den är redo (och som bland annat Volvo ska använda). Nvidia Drive PX 2 kan utföra 24 biljoner beräkningar i sekunden och hantera upp till tolv kameror samtidigt.

Innan Autopilot 2.0 är klar att lanseras ska nuvarande system uppgraderas. Inom kort kan alltså det nya kamerasystemet med tre kameror lanseras och de förbättringarna kan finnas med i nya operativsystemet, 8.0, som laddas ner automatiskt i bilarna när det är färdigtestat – vilket kan komma redan om några veckor. Förbättringarna hos sensorerna innebär också att Teslas "självlärande" kartor blir bättre och bättre.

Nvidias Drive PX 2 kan göra 24 biljoner beräkningar i sekunden (en biljon är 10 upphöjt till 12, en miljon miljoner). I datorn, som till ytan inte är större än en lunchlåda, finns tolv vattenkylda processorkärnor som ger en kapacitet motsvarande 150 stycken MacBook Pro laptops.

Jag ser verkligen fram emot Autopilot 2.0!
Ja
164
40
Nej