Premiär i dag: Singapore först med självkörande taxi

Nej, det blev inte Google, Volvo, Apple, Uber eller några av de andra jättarna som blev först. I dag rullade nämligen de första självkörande taxi-bilarna...

Annons
Annons

Nej, det blev inte Google, Volvo, Apple, Uber eller några av de andra jättarna som blev först.

I dag rullade nämligen de första självkörande taxi-bilarna ut på gatorna i Singapore. Utvecklade av det blott tre år gamla teknikföretaget nuTonomy.

Till en början är det bara ett ”dussintals” kunder som ansökt om att få bli – gratis – teståkare. 

Till en början handlar det också bara om sex bilar och ett 6,5 kvadratkilometer stort affärs- och bostadsområde i Singapore som kallas ”one-north”. Bolaget har också ett begränsat antal hållplatser där kunderna kan kliva på och av. Men nuTonomy räknar med att öka antalet bilar, antalet kunder (till ”tusentals”) och området redan innan nyår.

Vi sätter också ordet ”självkörande” inom citattecken. Under den första perioden kommer nämligen en tekniker från företaget att sitta vid ratten, dels för att övervaka bilens datorer men också för att kunna gripa in om det oförutsedda händer…

Bilarna – modifierade Renault Zoe och Mitsubishi i-MiEV – är utrustade med sex lidarsensorer, varav en ständigt snurrar på taket. De har också två kameror som vakar efter hinder och trafikljus.

Företaget nuTonomy menar att Singapore är en utmärkt stad för detta pilotprojekt: Bra väder, väl utbyggd infrastruktur och förare som lyder trafikreglerna. Man räknar med att självkörande taxibilar kan minska antalet bilar på Singapores gator från 900.000 till 300.000.

”Om du kan plocka bort så många bilar från gatorna öppnar det en massa möjligheter. Det kommer att förändra hur människor interagerar med staden i framtiden”, säger företagets vd Doug Parker till Fortune.

Enligt de första rapporterna har den första dagen av ”självkörande” taxibilar förlöpt utan incidenter.

 

I filmen nedan kan du se hur nuTonomys tjänst med självkörande taxi ska fungera.

Annons
Annons
Rulla till toppen