Årets viktigaste nyheter: 6 nya elbilar och laddhybrider på gång

Det händer mycket spännande i elbilsvärlden och just nu finslipas de sista detaljerna på flera nya modeller som ska lanseras senare i höst. Funderar du på att byta bil skulle det alltså kunna vara läge att avvakta.

Många biltillverkare väljer att lansera sina modeller på egna event men bilsalongen i Paris, som öppnar den 1 oktober, kommer ändå bjuda på flera viktiga nyheter.

Här är modellerna som dyker upp redan i höst.

Missa inte vårt nyhetsbrev – då får du alla viktiga elbilsnyheter direkt i din inbox en gång i veckan.

Opel Ampera-e

Chevrolet Bolt beskrivs som en ny "folkelbil" som hamnar i ungefär samma storleksklass som en Volkswagen Golf. Här i Europa byter den namn till Opel Ampera-e. Elmotorn är på 150 kW (204 hästkrafter) och 360 Nm, och Opel skryter om en 0–50 km/h-tid på 3,2 sekunder.

Opel Ampera-e är utvecklad som en elbil redan från början, vilket innebär att det platta batteripaketet är placerat under golvet. Opel vill inte avslöja någon räckviddssiffra i den europeiska NEDC-körcykeln ännu men skriver i ett pressmeddelande att räckvidden blir "betydligt längre än för de flesta andra elbilar".

Än så länge finns heller inga detaljer om vad Opel Ampera-e ska kosta eller när den ska börja säljas.

"Jag har tyvärr inte några detaljer klara ännu", säger Annicka Troedsson, pr- och informationschef på svenska Opel.

Läs också: Elbil från Opel: "Ampera-e blir prisvärd med lång räckvidd"

Kia Optima PHEV

Kia vill locka över köpare från Volkswagen Passat GTE med den nya laddhybridversionen av Optima. Den har en bensinmotor på 156 hästkrafter och en elmotor, och ska klara 5,4 mil på eldrift enligt den europeiska NEDC-körcykeln. Tyvärr kommer den inte som kombi, utan enbart som sedan.

Läs också: Kia Optima PHEV är nya laddhybriden som ska sno kunder från Volkswagen

Bilden visar dagens Volkswagen E-Golf.

Volkswagen E-Golf facelift

Några år efter lanseringen får Volkswagen E-Golf en uppdatering. Största nyheten är räckvidden som nu ökar till omkring 30 mil enligt NEDC-körcykeln. Det borde innebära mellan 20 och 25 mil vid verklig körning. Förutom det nya batteripaketet får alla Golfmodeller en försiktigt förändrad design.

Läs också: Nya detaljer om uppdaterade Volkswagen E-Golf med betydligt längre räckvidd

Mercedes nya elbil

Vad kan detta vara? Mercedes ska lansera en helt ny, eldriven konceptbil på Parissalongen, men i övrigt har Mercedes inte avslöjat några detaljer.

Enligt vissa uppgifter är det en eldriven suv som Mercedes visa upp i höst. Konceptbilen beskrivs som "ett första steg mot en bred elbilsstrategi", och det verkar stämma: Mercedes ska lansera fyra nya elbilar fram till 2020 – kanske med ett separat elbilsmärke.

Detta är alltså en konceptbil och den färdiga elbilen som är klar för serieproduktion lär dröja till 2018 eller 2019.

Läs också: Mercedes ska visa upp konceptsuv med eldrift i höst

Volkswagens nya elbil

Nu blir det riktigt spännande: vid sidan om uppdaterade E-Golf här ovan ska Volkswagen också visa upp en helt ny elbilsmodell på Parissalongen i höst. Förmodligen rör det sig om ett koncept, och produktionsversionen dröjer till 2019, men det är ändå spännande att se vad vi kan förvänta oss från Volkswagen efter dieselskandalen.

De senaste uppgifterna tyder på att detta blir en helt egen modell med eget designspråk. Den blir ungefär lika stor som en Golf men lika rymlig som en Passat. Räckvidden hamnar på mellan 40 och 60 mil, åtminstone enligt Volkswagen.

Läs också: Nya uppgifter om Volkswagens elbil – lovar räckvidd på 60 mil

Smart Fortwo och Forfour med eldrift

Jodå, nya generationen av Smart Fortwo och den större modellen Forfour kommer med eldrift i höst. Fortwo dyker upp med eldrift både som coupé och cabriolet! Tyvärr finns inga tekniska uppgifter än. Smart Fortwo Electric Drive lanseras i USA under 2016 och i Europa tidigt 2017.

Läs också: Smart kommer med eldrift i höst – i alla tre modellerna


...och här är ytterligare 7 spännande nyheter

Kia Niro: Hybridsuv som lanseras i Sverige den 16 september, med priser från 229.900 kronor. Bensinmotorn och elmotorn ger tillsammans 141 hästar och 265 Nm. Batteriet på 1,56 kWh ska enligt Kia ha 50 procent högre energitäthet än batterierna i konkurrentbilarna. Förbrukning från 3,8 l/100 km i den europeiska körcykeln. Läs mer om Kia Niro

Skoda Kodiaq: Märkets första suv visas upp i början av september och den kommer också som laddhybrid. Osäkert dock om laddhybridversionen kommer redan från början eller om den dyker upp senare. Läs mer om Skoda Kodiaq

Audi Q5: Populär suv som kommer i helt ny upplaga i slutet av september. Även den kommer med laddhybridteknik, men precis som för Skoda Kodiaq är det osäkert om laddhybriden finns med redan från början. Läs mer om Audi Q5

BMW 5-serie: BMW har flera laddhybrider i modellprogrammet redan nu och snart kommer ytterligare en, när helt nya 5-serie visas upp. Det sker i början av november. Läs mer om BMW 5-serie

Mini Countryman E: Vissa uppgifter tyder på att nya generationen av suven Mini Countryman kommer som laddhybrid. Den ska klara fyra mil på eldrift. Mini Countryman E får en 1,5-liters trecylindrig bensinmotor som driver framhjulen och en elmotor som driver bakhjulen. Läs mer om Mini Countryman E

Hyundai Ioniq: Mellanklassmodell som dyker upp med tre drivlinor: eldrift, hybriddrift och som laddhybrid. En intressant detalj är att den får en dubbelkopplingslåda, när konkurrenten Toyota Prius istället har en steglös automatlåda. Det ska ge roligare köregenskaper. Läs mer om Hyundai Ioniq

Om jag skulle köpa ny bil idag skulle det absolut bli en elbil eller hybrid.
Ja
200
148
Nej