Uber släpper ut självkörande Volvobilar om några veckor

Uber släpper ut självkörande Volvobilar om några veckor
Redan om några veckor kommer självkörande bilar från Uber att rulla på gatorna i Pittsburgh.

Redan för två veckor sedan skrev vi att Volvo och taxi/samåkningstjänsten Uber tecknat ett långsiktigt avtal. Avsikten är att utveckla en "basbil" som båda företagen kan nyttja för att vidareutveckla autonom körning.

Men redan inom några veckor kommer vi att få se självkörande Volvo XC90 på gatorna i Pittsburgh – dock med en förare bakom ratten, om något skulle hända.

Uber har nämligen köpt 100 stycken XC90 och ska nu – ovanpå bilens egen elektronik – integrera lidar, radar, datorer och sensorer och på så sätt göra bilarna självkörande.

Ansvarig för projektet är Sheif Marakby, som kom till Uber i våras efter 25 år på höga utvecklingsposter hos Ford. Han har en styrka med 400 tekniker, robotexperter och mjukvaruutvecklare i företagets tekniska center i Pittsburgh.

Marakby reste jorden runt, bedömde bilar och pratade med biltillverkare för att hitta ett lämpligt fordon för Ubers självkörande bilar.

Han hittade Volvo.

Han säger till Automotive News att han valde Volvo av två skäl: Volvos långa engagemang för säkerhet och bilens avancerade elektronik.

Det här är en del av Volvos avtal med Uber – och hos Volvo finns ingen större oro över att ett misslyckande för Uber-bilarna skulle fläcka ner Volvos säkerhetsrykte.

"När det gäller den kommande basbilen kommer Volvo att ha ansvaret för bilarna. Men när det gäller dessa XC90 så är det Uber som har ansvaret," säger en talesman för Volvo till Recharge.

Men skulle inte en olycka med en Uber-bil även drabba Volvos renommé – oavsett vem som har ansvaret?

"Den risken måste vi ta."

Jag tycker det verkar riskfyllt för Volvo.
Ja
80
74
Nej