Glöm räckviddsångest – elbilar kan ersätta 9 av 10 fossilbilar redan idag

I korthet • 87 procent av alla dagens fossilbilar skulle kunna ersättas av elbilar, enligt en ny studie från MIT. • Kallt väder eller längre...

Annons
Annons
I korthet

• 87 procent av alla dagens fossilbilar skulle kunna ersättas av elbilar, enligt en ny studie från MIT.

• Kallt väder eller längre körsträckor på landsbygden verkar inte påverka – de allra flesta skulle kunna byta till elbil idag.

• Enda anledningen att ha kvar fossilbilar är att åka på långresa men även då kan antalet fossilbilar minskas med snabbladdningsstationer.

Glöm räckviddsångest – elbilar kan ersätta 9 av 10 fossilbilar redan idag
Foto: AAA

Rädslan för att köra slut på batteriet är kanske det som oftast kopplas ihop med att köpa en ny elbil. Räckviddsångest har blivit ett begrepp – kanske helt oförtjänt?

Vi skrev tidigare om amerikanska organisationen AAA som infört mobila laddstationer för strandade elbilister som kört slut på batteriet (bilden ovan), men den tjänsten används i betydligt mindre utsträckning än AAA hade trott.

Glöm räckviddsångest – elbilar kan ersätta 9 av 10 fossilbilar redan idag

De flesta kan byta till elbil – och det blir inte dyrare

Rädslan för att få räckviddsångest kan absolut vara överdriven, visar en ny studie från MIT. Enligt den här studien skulle elbilar kunna ersätta hela 87 procent av alla dagens bilar – och den siffran gäller även om bilarna bara kan laddas över natten. Studien verkar dock inte ta hänsyn till om bilägarna faktiskt har möjlighet att ladda en elbil.

Att ställa om till elbil skulle heller inte kosta bilägarna mer än att fortsätta köra bensinbil.

Och som om inte det vore nog: 2020 skulle hela 98 procent av alla personbilar kunna bytas ut mot elbilar, om teknikutvecklingen går i förväntad takt. Forskarna har använt detaljerad data om hur amerikanska bilförare kör, med miljontals resor.

Glöm räckviddsångest – elbilar kan ersätta 9 av 10 fossilbilar redan idag

Vädret verkar inte spela så stor roll…

En glad nyhet för oss som bor i Sverige är att omställningen till elbilar inte verkar påverkas särskilt mycket av vädret. I Houston i Texas skulle 88 procent av bilarna kunna bytas ut mot elbilar, och i New York med betydligt kallare väder var siffran 87 procent.

”Potentialen för att byta till en elbil är väldigt likvärdig i olika städer, från täta områden som New York till utspridda städer som Houston. Det går tvärt emot åsikten att elbilar i alla fall billiga elbilar, med begränsad räckvidd – bara fungerar i täta stadskärnor”, säger Jessika Trancik, professor på MIT.

Glöm räckviddsångest – elbilar kan ersätta 9 av 10 fossilbilar redan idag

…och inte de längre körsträckorna utanför städerna heller

Att bo på landsbygden verkar heller inte vara någon ursäkt för att vara tvungen att köra en bil med förbränningsmotor: enligt den här studien kan 81 procent av alla bilar på landsbygden bytas ut mot elbilar.

Fossilbilar bättre på långresa – än så länge

Den enda egentliga fördelen med förbränningsbilar enligt den här studien är att de fortfarande klarar långresor bättre än elbilar. Det kan lösas genom att hyra en bil med förbränningsmotor vid behov. På längre sikt kan elbilarna ersätta även här, med längre räckvidd och fler snabbladdningsstationer.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen