Paris utökar bilfria dagen – bilförbud i nästan hela stan

Foto: Google Maps Bilfria dagar sprider sig över världen. Stockholm har haft en bilfri lördag, men den innefattade bara de mest centrala delarna. Paris går...

Annons
Annons
Paris utökar bilfria dagen – bilförbud i nästan hela stan
Foto: Google Maps

Bilfria dagar sprider sig över världen. Stockholm har haft en bilfri lördag, men den innefattade bara de mest centrala delarna.

Paris går längre och återupprepar nu förra årets bilfria dag då 11 av 20 områden var avstängda för biltrafik.

Men den här gången stängs i princip hela staden för trafik den 25 september mellan klockan 11 och 18. Samtliga stadsdelar stängs av för både bilar, motorcyklar och mopeder – även eldrivna.

Utryckningsbilar får förstås komma fram men taxibilar förbjuds. Kollektivtrafiken är gratis under den bilfria dagen.

Paris utökar bilfria dagen – bilförbud i nästan hela stan

”Folk i Parisregionen och besökare kan njuta av en stillsam stad som går att andas i, med 65 mil av bilfria vägar, eller ungefär 45 procent av stadens yta”, står det i presentationen för den bilfria dagen.

Paris har länge haft stora problem med både utsläpp och trängsel. Utsläppsproblemen skulle delvis kunna lösas med bilar som har noll lokala utsläpp, men trängseln kräver andra insatser.

Det är också förbjudet att köra bil vid Champs-Élysées första söndagen varje månad, och det är förbjudet att köra en gammal bil (registrerad före 1997) mellan morgon och kväll på vardagarna.

Tack för att du läser en nyhet på Recharge.se – Sveriges nya sajt om elbilar och modern transport! Följ oss gärna för att inte missa några nyheter. Du kan också få nyheterna direkt i din inbox.

Annons
Annons
Rulla till toppen