Porsche Panamera 4 E-Hybrid – fakta, bilder och svenskt pris

Porsche Panamera 4 E-Hybrid – fakta, bilder och svenskt pris

När Porsche berättar att man använt samma filosofi och teknik som på 918 Spyder, då har de fått vår uppmärksamhet direkt. Nya Porsche Panamera 4 E-Hybrid är ett mycket intressant alternativ för den som söker en sportig sedanmodell med låg förbrukning och möjlighet att jobbpendla helt och hållet på eldrift.

Precis som i 918 Spyder har nya Porsche Panamera 4 E-Hybrid en elmotor på 100 kW, det vill säga 136 hk. Som vanligt med elmotorer räcker det att blinka så ger den maximalt vridmoment direkt, i det här fallet 400 Nm. Elmotorn driver bilen i upp till 140 km/h och räckvidden med eldrift är fem mil, enligt EU-cykeln. Det borde innebära att man i praktiken kommer tre eller möjligtvis fyra mil med enbart elmotorn.

Med ett vanligt 230V-vägguttag och 16A ska batteripaketet kunna laddas fullt på knappt sex timmar. Har man tillgång till trefasuttag går den tiden att minska till 3,6 timmar. Batteristorleken är 14,1 kWh, vilket är nästan 50 procent större än hos föregångaren. Trots det är vikten ungefär densamma. En komfortdetalj som säkert välkomnas är att luftkonditionering och uppvärmning drivs elektriskt och kan fjärrstyras.

Med den speciella EU-körcykel som används för laddhybrider hjälper elmotorn till att ge en bensinförbrukning på 2,5 l/100 km och ett koldioxidutsläpp på 56 g/km, alltså snubblande nära supermiljöbil (men nära skjuter ingen hare).

Porsches egenutvecklade V6-motor på 2,9 liter ger 330 hk (243 kW) och maximalt 450 Nm. Men med elmotorns tillskott höjs vridet till 700 Nm och sammanlagda toppeffekten blir 462 hk (340 kW). Hög effekt och fyrhjulsdrift ger blixtrande prestanda, i det här fallet 0–100 km/h på 4,6 sekunder och toppfarten anges till 278 km/h.

I föregående hybridmodell fick föraren trycka rätt hårt på gaspedalen för att elmotorn skulle hjälpa förbränningsmotorn. Men i nya Porsche Panamera 4 E-Hybrid hjälper elmotorn till direkt med sitt blixtsnabba vridmoment. Elmotorn är aktiv hela vägen upp, även i högre hastigheter än 140 km/h.

Sport Chrono-paketet inklusive "Mode Switch" (med knapp i ratten) är standard i Panamera 4 E-Hybrid. Med knappen på ratten (inspirerad av 918 Spyder) ställer föraren in sina olika körinställningar. Som förut finns Sport och Sport Plus från de andra Panamera-modeller. De som tillkommer i modellen Panamera 4 E-Hybrid är inställningarna E-Power, Hybrid Auto, E-Hold och E-Charge.

Porsche Panamera 4 E-Hybrid startar alltid i elektriska E-Power och ställer föraren in Hybrid Auto väljer bilen automatiskt den bästa och effektivaste kombinationen av elmotor och V6-motor. Föregående hybridmodell hade en konventionell automatlåda med momentomvandlare men nya Porsche Panamera 4 E-Hybrid har åttastegad dubbelkopplingslåda, PDK. 

Porsche Panamera 4 E-Hybrid kan beställas från och med idag och lanseringsdatum hos de svenska handlarna är satt till 12 november. Priserna i Sverige för Porsche Panamera 4 E-Hybrid börjar på 980.000 kronor.

Enligt Porsche kommer nya Panamera i två olika varianter som laddhybrid. Det kan alltså dyka upp en ny version senare, antingen med lägre pris eller högre prestanda.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Skulle jag leta bil i det här segmentet hade det blivit en Porsche Panamera 4 E-Hybrid!
Ja
283
40
Nej