Volvo går under jord

Under de närmaste 18 månaderna ska självkörande Volvo FMX-lastbilar användas i trafik i Bolidens gruva i Kristineberg. ”Genom samarbetet med Boliden går vår utveckling av...

Annons
Annons

Under de närmaste 18 månaderna ska självkörande Volvo FMX-lastbilar användas i trafik i Bolidens gruva i Kristineberg.

”Genom samarbetet med Boliden går vår utveckling av autonoma fordon in i en ny, spännande fas. Det här är första gången självkörande lastbilar testas i skarp trafik under jord, säger Volvo Lastvagnars vd Claes Nilsson.

Under hösten tas den första lastbilen i drift i Kristinebergs-gruvan. Nästa år ska trafiken successivt ökas med ytterligare tre lastbilar.

Lastbilarna är vanliga Volvo FMX med ny funktionalitet. Ett system med radar/laserbaserade sensorer används initialt för att skapa en karta över gruvans geometri och vägar. Den insamlade informationen används sedan för att reglera fordonets styrning, växling och hastighet. För varje körning används sensorerna för att ytterligare optimera drift och rutt.

Säkerheten är givetvis viktig för Volvo: Om ett hinder dyker upp, stannar lastbilen automatiskt och transportledningen varnas. Sex sensorer överlappar varandra så att alltid minst två sensorer ser samma sak.

Volvo hoppas och tror att autonoma lastbilar kan optimera logistiken i gruvorna: Lastbilarna kan gå i kontinuerlig drift, vid sprängning måste förarna i vanliga fall vänta på att gruvgången vädras innan malmen kan lastas. Med självkörande lastbilar slipper man detta driftsavbrott. Genom exakt ruttplanering och jämn hastighet slipper man också köer och kan korta ner tiderna för lastning och lossning.

Målet är att lastbilarna senare ska komma upp ovan jord för att agera på avgränsade områden – och i slutänden ute i vanlig trafik.

”Vårt långsiktiga mål är att lämna gruvan, kom upp på arbetsområden ovan jord – och slutligen ut på allmänna vägar”, säger Johan Tofeldt, projektledare hos Volvo Group i filmen nedan:

GRUVAN I KRISTINEBERG – EN AV DE DJUPASTE

Volvo går under jord
Linbanan mellan Kristineberg och Boliden mätte 96 kilometer och stoppades 1987. FOTO: Ur Skellefteå museums samlingar.

Kristinebergsgruvan i Lycksele kommun är gruvföretaget Boliden AB:s äldsta gruva som är kvar i drift.

Det är också en av landets djupaste gruvor. I dag bryter man på 1.320 meters djup.

Här bryts bland annat zinkblände, kopparkis, blyglans, guld och silver.

I 44 år och fram till i januari 1987 gick härifrån världens längsta linbana (bilden ovan) – 96 kilometer lång med anrikningsverket i Boliden som slutdestination.

I gruvan finns den världsberömda Sankta Anna underjordskyrka. Det började med att en Kristusliknande bild framträdde i bergväggen vid en sprängning på 90 meters djup – och till gruvan vallfärdade människor från hela världen.

Annons
Annons
Rulla till toppen