Nya siffror: Så mycket renare är elbilar än fossilbilar

Elbilar är renare än fossilbilar – men exakt hur mycket renare beror på hur den laddas. Det här är inga nyheter för elbilister, men de nya siffrorna från Bloomberg New Energy Finance visar ändå hur stor skillnaden kan vara.

Till att börja med slår den här rapporten fast att elbilar i det långa loppet är renare än fossilbilar. Men hur mycket renare elbilarna är skiljer sig alltså mellan olika länder som har olika energimix.

I länder med kärnkraft och förnybar energi är skillnaden drastisk jämfört med en fossilbil: där kan en elbil i genomsnitt släppa ut hälften så mycket jämfört med en bensin- eller dieselbil, och i vissa fall betydligt mindre än så.

I Kina däremot, där en stor del av strömmen genereras från kolkraft, var elbilen 15 procent renare än en fossilbil.

"I länder med stora delar kol i elmixen är elbilar fortfarande bättre, men fördelen är mindre. Den beror på var och hur bilen laddas", säger Colin McKerracher, chef för avancerad transportanalys vid Bloomberg New Energy Finance.

Här är några exempel på hur energimixen ser ut i olika länder.

• Norge: Nästan all elektricitet genereras av vattenkraft.
• Frankrike: Mer än 90 procent kommer från förnybara källor. I takt med att fossilbilar blir renare kan elbilens "klimatfördel" minskas framöver, om inte andelen förnybar energi ökar ytterligare.
• Japan: Kärnkraft ersätts i viss mån av nybyggda kolkraftverk och naturgasverk, efter jordbävningen 2011.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att en elbil släpper ut mindre än en fossilbil i det långa loppet.
Ja
58
7
Nej