Smart visar upp nya Fortwo, Fortwo Cabrio och Forfour Electric Drive

Smart visar upp nya Fortwo, Fortwo Cabrio och Forfour Electric Drive

Många är nyfikna på de nya "folkelbilarna" Tesla Model 3 och Chevrolet Bolt, som ska locka så många som möjligt att gå över till eldrift.

Men faktum är att det finns tre andra elbilar på väg ut med ännu lägre prislapp, nämligen Smart Fortwo, Forfour Cabrio och Forfour med eldrift. Alla tre modellerna är nu officiella och börjar säljas i Europa tidigt 2017. Smart lanserar alltså eldrivna versioner av hela modellprogrammet.

Största skillnaden mot andra elbilar är förstås att Smart Fortwo är betydligt mindre. Den har plats för två men är i gengäld enkel att parkera och köra i stan. Fortwo Cabrio är lika liten, men har ett trängre bagageutrymme (med ett litet "brevinkast" som baklucka). För den som behöver mer plats finns den större Forfour.

Elmotorn är placerad baktill och är på 81 hästar och 160 Nm. Den gör att Forfour Coupé accelererar till 100 km/h på 11,5 sekunder. Forfour behöver 12,7 sekunder. Men precis som med andra elbilar kommer all kraft redan från stillastående. Batteriet är på 17,6 kWh i alla tre modellerna.

Smart Fortwo Electric Drive har en räckvidd på drygt 16 mil för Fortwo (15,5 för Cabrio och Forfour) i den europeiska NEDC-körcykeln och ska kunna snabbladdas på 45 minuter. Här pratar vi alltså inte alls samma räckviddsklass som Chevrolet Bolt och Tesla Model 3, som ska klara långt över 30 mil på en laddning. Smart är stadsbilar och bör kunna klara ungefär 10–12 mil vid verklig körning.

De eldrivna Smartmodellerna ser ut precis som sina bensinsyskon, men har ett särskilt Eco-läge som förlänger räckvidden och ett särskilt läge i displayen som visar batteriets status. Det finns också en app där bilägaren kan kolla batteriet eller ställa in bilens klimatanläggning.

"Smart är den perfekta stadsbilen, och med eldrift blir den lite mer perfekt", säger Smartchefen Annette Winkler.

Priserna börjar på motsvarande 210.000 kronor i Tyskland för Fortwo Electric Drive. Prislappen blir förmodligen något högre i Sverige på grund av högre moms. Men priset efter supermiljöbilspremien bör alltså inte bli så mycket högre än 180.000 kronor. Fortwo Cabrio kostar motsvarande 240.000 kronor och Forfour 215.000 kronor i Tyskland, före supermiljöbilspremien.

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar de eldrivna Smartmodellerna!
Ja
23
6
Nej