Svenskt företag storsatsar på vätgas: "Elbilar med batterier är bara en parentes"

Svenskt företag storsatsar på vätgas: "Elbilar med batterier är bara en parentes"
Toyota Mirai tankas med vätgas och genererar elektricitet "ombord", istället för att laddas med ström från en laddstolpe.

Alla är inte så säkra på att det bara är batteridrivna elbilar som är framtiden. Toyota är en av många biltillverkare som storsatsar på bränslecellsbilar, och flera andra följer efter.

Även svenska Powercell i Göteborg ser bränslecellsbilarna som framtiden. Företagets vd Per Wassén verkar inte se någon ljus framtid för batteridrivna elbilar.

"Batterierna är bara en parentes i utvecklingen, för de är ju heller inte miljövänliga i längden eftersom brytningen av litium i Bolivia riskerar att skapa en miljökatastrof", säger han i en intervju i Dagens Nyheter.

Han säger också att laddstationerna längs vägarna aldrig kommer räcka till för att förse alla svenska elbilar med ström.

De allra flesta lär dock ladda sin elbil hemma och sedan använda laddstolparna vid behov, till exempel på långresa.

Även Hyundai satsar på bränslecellsbilar.

Per Wassén hoppas att bränslecellsbilarna innebär att Sverige kan skrota kärnkraften, ta bort alla fossila bränslen och inte använda kol för att utvinna energi.

"Klimatavtalet i Paris var väl bra, men vi måste gå från ord till handling. Kolatomen måste bort ur kretsloppet", säger han till DN.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är bra att det satsas på både batteribilar och vätgasbilar.
Ja
448
123
Nej