Så mycket tjänar du på att hybridpendla

Den som har en laddhybrid från Volkswagen och som har maximalt tre mil till jobbet (enkel väg) kör nästan 75 procent av tiden på el....

Annons
Annons

Den som har en laddhybrid från Volkswagen och som har maximalt tre mil till jobbet (enkel väg) kör nästan 75 procent av tiden på el.

Med en kostnad för elen på två kronor per mil så betyder det en besparing på drygt 33 kronor om dagen.

Det visar en undersökning bland 2.211 svenska förare av modellerna Passat GTE och Golf GTE (1.352 personer svarade på enkäten). Båda modellerna har en räckvidd på omkring fem mil på eldrift, enligt EU-normen.

”Att så stor del av körningen sker på el överraskar och glädjer. Det överträffar andra siffror som nämnts i debatten. Det går uppenbarligen att elektrifiera en stor del av biltrafiken med laddhybrider”, säger Sten Forsberg, vd för Volkswagen Sverige.

Mer än hälften av de tillfrågade kör minst 80 procent med eldrift. Nästan hälften laddar sin bil enbart hemma.

”Den höga andelen hemmaladdning visar att en långtgående elektrifiering av biltrafiken inte kräver ett rikstäckande nät av snabbladdningsstationer. En snabb ökning av andelen laddhybrider räcker långt”, säger Sten Forsberg.

Undersökningen visar också att laddhybriden inte är ett storstadsfenomen. Förarna är jämnt fördelad mellan storstad, mindre städer och landsbygd. Bland de som kör 25–50 mil i veckan (1.300–2.600 mil per år) är andelen körning på el fortfarande 67 procent.

Annons
Annons
Rulla till toppen