Mercedes Generation EQ är suven som kickstartar elbilssatsningen

Mercedes Generation EQ är suven som kickstartar elbilssatsningen

Mercedes kör igång en helt ny satsning på elbilar. Först ut är en konceptbil som går under namnet Generation EQ, och som just nu visas upp på Parissalongen.

Det här är en fyrhjulsdriven suv-modell med över 400 hästkrafter och 700 Nm som ska utmana Audi Q6 och Jaguar E-Pace. Den ska börja säljas 2019.

"Vi kommer se den här bilen på vägarna inom tre år, för samma pris som för en rimligt utrustad Mercedes GLC", sa Mercedeschefen Dieter Zetsche under presskonferensen på torsdagen.

Mercedes Generation EQ är första modellen ut bland de så kallade EQ-modellerna och den bygger på en flexibel plattform som går att anpassa för olika bilstorlekar. EQ-bilarna står på fyra "ben": de är uppkopplade, självkörande, elektriska och möjliga att dela mellan olika personer.

Räckvidden uppges till "över 50 mil" och det finns en del detaljer som ska ge lägre energiförbrukning, bland annat kameror istället för backspeglar (vilket sänker luftmotståndet), infällda dörrhandtag och specialdesignade fälgar.

Mercedes Generation EQ har två elmotorer, en baktill och en framtill, och ska se till att bilen accelererar till 100 km/h på under fem sekunder. Batteripaketet har "mer än 70 kWh" och kan precis som plattformen byggas ut modulärt för att passa mindre och större bilar. Bilen har stöd för trådlös laddning med hjälp av en laddplatta på marken.

Interiören är väldigt futuristisk och lär tonas ned en aning när bilen ska sättas i produktion. Bilen har en 24-tumsskärm, pekplattor på ratten och små skärmar vid sidorutorna som visar bilder från backspegelkamerorna.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här ser riktigt bra ut, Mercedes!
Ja
254
26
Nej