Han vill komma bort från tunga elbilar som Tesla: "Det är ingen lösning"

Göran Folkesson är vd på Clean Motion.

Att sitta ensam i en bil som väger långt över 1,5 ton är ingen melodi för framtiden – åtminstone inte enligt Göran Folkesson på svenska företaget Clean Motion.

Han vill istället se betydligt lägre vikt på nya elbilar, för att sänka energiförbrukningen. Clean Motion har utvecklat en trehjulig elbil som heter Zbee. Den har plats för tre personer, ska kosta 80.000 kronor och väger in på 270 kilo.

"Att bygga tunga och stora elbilar, som till exempel Tesla, är i längden ingen hållbar lösning. Det fungerar bara om det finns tillgång till mycket energi, vilket inte särskilt många länder har. Den här debatten existerar knappt idag här hemma­, men vi måste våga ha ett perspektiv som är större än Sverige", säger Göran Folkesson på Clean Motion, till Veckans Affärer.

Han är inte ensam i bilbranschen om att vilja sänka vikten. Låg tjänstevikt ger bättre köregenskaper och lägre förbrukning. Colin Champan som grundade brittiska bilmärket Lotus hade redan på 1950-talet principen "simplify, and add lightness".


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med om att låg vikt är viktigt (!) i nya elbilar.
Ja
15
25
Nej