Car2go var kanske inte perfekt – men det är ändå synd att de försvinner

Car2go var kanske inte perfekt – men det är ändå synd att de försvinner

Bilpoolen Car2go tvingas lägga ned i Stockholm. De små Smartbilarna har setts lite varstans och skulle bli en symbol för delningssamhället – där ingen längre äger en bil.

Men så blev det alltså inte.

Det finns flera anledningar till att Car2go försvinner. En av de viktigaste är förmodligen att bilpoolen inte hade några egna parkeringsplatser i Stockholms stad, till skillnad från en del andra bilpooler. Här vet vi inte hur diskussionerna med Stockholms stad har gått – kanske hade Car2go möjlighet att köpa platser som visade sig vara för dyra. Men att Sveriges största kommun inte vill gå bilpooler tillmötes för att få undan fler bilar från vägarna är inget vidare bra betyg.

Hade Car2go kommit överens med Stockholms stad om parkeringsplatser hade förmodligen läget varit ett helt annat.

Men Mattias Goldmann, tidigare på Gröna Bilister och nu vd för Fores med 2030-sekretariatet, har tre andra anledningar till varför Car2go nu försvinner från Stockholm. Han skriver om dem i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet.

1. Gamla bilar

Car2go ägs av Daimler där Mercedes och Smart ingår. Bilarna som rullat för Car2go är förra generationen Smart med en ryckig växellåda, relativt dålig krocksäkerhet och en förhållandevis törstig fossilmotor. Dessutom körs bilarna med vinterdäck även mitt i sommaren.

"Det finns ingen anledning att sörja – stockholmare har rätt att begära mer än gamla sunkiga bilar när de ska byta beteende", skriver Mattias Goldmann.

2. Ingen idé att utmana SL...

Smartbilarna är små och rymmer nästan ingen packning. De är till för att köras innanför tullarna och till vissa närförorter, där kollektivtrafiken och cykelbanorna ofta är väl utbyggda. De passar alltså inte så bra om det behövs mer utrymme eller om det ska köras längre sträckor.

3. ...och inte så smart att betala per minut

Bilhyran beror på hur länge bilen utnyttjas, inte hur långt bilen körts. Det innebär att många Car2go-förare kör för fort vilket ökar förbrukningen och risken för olyckor, enligt Mattias Goldmann.

Men bilpooler är ändå framtiden

Själva idén med bilpool är fantastisk – en privatägd bil står stilla 95 procent av tiden, samtidigt som den kostar pengar i form av minskat andrahandsvärde. En bilpoolsbil kan ersätta elva privatbilar. Det är mycket effektivare att dela bil men det måste göras på rätt sätt.

"Alla behöver vi tillgång till bil ibland men de flesta av oss har ganska liten glädje av att äga en bil. När vi nu tar adjö av Car2go inser vi också att den smarta framtiden inte nås med gårdagens osmarta lösningar", skriver Mattias Goldmann i debattartikeln.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kan tänka mig att gå med i en bilpool.
Ja
5
5
Nej