Svenska elbilen tar in miljoner: "Bilarna i våra städer är överviktiga"

Den svenska elbilen Uniti har blivit riktigt populär på crowdfundingsajten Fundedbyme. Uniti planerar att ta in över fem miljoner kronor för att bygga en prototyp av bilen, skriver DI Digital.

I skrivande stund ligger projektet uppe i ytterligare 44 dagar, men har redan fått in 91 procent av den önskade summan.

"Vi ska vara väl finansierade för att kunna bygga prototypen. Vi har kommit ganska långt redan på relativt lite pengar och använder oss i hög utsträckning av open source, bland annat för infotainment-delen", säger André Bogsjö, finansieringsansvarig på Uniti, till DI Digital.

Elbilen Uniti ska inte säljas i någon vanlig bilhall – den ska säljas på nätet och eventuellt i elektronikbutiker.

Elbilen från Uniti har en motor på 15 kW (drygt 20 hästkrafter) och en räckvidd på 15 mil. Den kan köras i högst 90 km/h och fungerar därför främst som stadsbil. Priset ska hamna på 200.000 kronor när bilen lanseras om tre år.

"Bilarna i våra städer är överviktiga, onödigt stora, onödigt starka och spyr ut giftiga avgaser, och det finns 1,2 miljarder av dem på jorden idag", säger företaget i presentationsfilmen.

Uniti vill bygga en elbil som är anpassad för eldrift från början – inte en elbil som av ekonomiska skäl ändå är designad som en fossilbil. Tekniken som ska göra bilen självkörande har Uniti valt att göra till open source – den är alltså tillgänglig för alla, för att snabba upp övergången.

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det här ser riktigt spännande ut!
Ja
31
12
Nej