Teslautmanaren ger inte upp – utvecklar ny elbil med lång räckvidd

Mannen bakom laddhybriden Fisker Karma gör comeback och ska relansera sitt bilmärke med en helt ny elbil. Till skillnad från förra gången väljer Henrik Fisker...

Annons
Annons

Mannen bakom laddhybriden Fisker Karma gör comeback och ska relansera sitt bilmärke med en helt ny elbil. Till skillnad från förra gången väljer Henrik Fisker alltså att ge upp förbränningsmotorerna helt.

Den nya elbilen ska hamna i premiumsegmentet och blir ”teknologiskt avancerad”. Den ska lanseras 2017.

”Vi har jobbat i smygläge. De senaste två åren har jag tittat på batteriteknologier och jag ville se om det fanns något som skulle kunna ge oss ett nytt synsätt. Nu har vi teknologi som ingen annan har. Och det finns ingen där ute som är ens i närheten av vad vi gör”, säger Henrik Fisker till Bloomberg.

Teslautmanaren ger inte upp – utvecklar ny elbil med lång räckvidd

Men exakt vad den här teknologin består av vill han inte avslöja. Elbilen ska få en räckvidd som är längre än hos konkurrenterna – över 64 mil – tack vare en ny paketeringsmetod och lättviktsmaterial i batteripaketet, som också ska ha längre livslängd än dagens batterier. Det verkar inte handla om vanliga litiumjonbatterier.

”Teknologin kommer från flera professorer vid University of California som har jobbat med energilagring. Vi har redan utvecklat prototyper som du inte kommer se någon annanstans”, säger Jack Kavanaugh, styrelseordförande i Fisker Nanotech.

Henrik Fisker säger att han senare vill utveckla en mer överkomlig elbil och sälja batteritekniken till andra biltillverkare, och därmed flytta hela bilindustrin ”från vhs till dvd”.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen