Maseratis plan: Elbil före 2020 – men det blir ingen Teslakopia

Maseratis plan: Elbil före 2020 – men det blir ingen Teslakopia
Konceptbilen Maserati Alfieri visar hur den kommande coupémodellen skulle kunna se ut.

Elbilar har knappast varit särskilt högt prioriterade hos Fiat/Chrysler-koncernen – det har knappt ens funnits några hybridbilar. Fiat 500e gör koncernen enorma förluster på och högsta chefen Sergio Marchionne har tidigare sagt att han hoppas att ingen köper den.

Men i somras verkade det som att koncernchefen Sergio Marchionne har mjuknat när det gäller elbilar.

Nu står det klart att Maserati ska lansera en elbil – men det blir ingen Teslaklon och märket ska inte följa konkurrenternas elbilsregler. Det säger Roberto Fedeli, teknik- och utvecklingschef på Alfa Romeo och Maserati, i en intervju med Car & Driver.

"Jag tror vi skulle kunna visa någonting före 2020. Kanske 2019", säger han.

Maserati väljer dock inte att göra som andra biltillverkare och lansera bilar som ska säljas i stort antal. Maserati ska lansera en exklusiv elbil i ett marginalsegment – förmodligen en coupémodell.

"Vi kommer sist med en produktionselbil, och vi måste anlända till marknaden med något annorlunda. Väldigt annorlunda. En Teslautmanare är förmodligen ingen bra idé."

Den största utmaningen blir att försöka bygga in "Maseratikänsla" i en elbil. Den låter ju ingenting, till skillnad från Maseratis karaktäristiska förbränningsmotorer, och batterierna lägger till mycket vikt.

"I en elbil känner du vikten mer än något annat. Vridmomentet och effekten är intressanta i några sekunder men sedan gör vikten att du inte kan njuta av bilen på en vanlig väg. Det passar inte med märket vi representerar och måste lösas", säger Roberto Fedeli.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Maseratis planer låter spännande.
Ja
68
9
Nej