Oljechefen: Elbilar ett allvarligt hot mot oss redan om några år

Eldar Sætre är Statoils koncernchef. Foto: Norsk olje og gass/Creative Commons/Flickr

Elbilarna är ett allvarligt hot mot oljebolagen enligt Statoils koncernchef Eldar Sætre, skriver Dagens Industri. Enligt honom kan början på slutet komma redan om fem år då efterfrågan på olja kan börja sjunka.

"Från och med då kommer vi se en krympande oljeindustri", sa Eldar Sætre under konferensen Oil & Money i London, rapporterar TT.

Transporter står för över hälften av oljeanvändningen och elbilarna tar marknadsandelar i takt med att laddinfrastukturen byggs ut och batteritekniken utvecklas. Även om oljepriset är fortsatt lågt kommer elbilar bli billigare att köpa efter 2020, enligt Bloomberg New Energy Finance.

Men alla är inte övertygade.

"Det här ritar inte om spelplanen de närmaste 20 åren, oavsett hur starkt elbilarna går", sa Spencer Dale, chefsekonom på BP, enligt sajten Climate Change News.

"Elbilar kan ha en 'störande' effekt på medellång sikt men det är oundvikligt att det finns en fördröjning mellan elbilsförsäljningen och sjunkande utsläpp eftersom bensin- och dieselbilar som säljs idag kommer finnas på vägarna under de kommande 15 åren", säger Jonathan Grant på konsultföretaget PwC.

Hur kan vi göra Recharge bättre? Här har du chansen att tycka till om Sveriges nya sajt om elbilar och framtidens teknik.

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror omställningen till elbilar kommer gå snabbare än de flesta tror.
Ja
70
9
Nej