Efter Lynk-premiären – nu storsatsar Nevs på självkörande bilar

Efter Lynk-premiären – nu storsatsar Nevs på självkörande bilar

Volvoägaren Geely har lanserat ett helt nytt bilmärke i form av Lynk & Co, som ska locka yngre köpare som vill ha möjlighet att dela sin bil. Alla modeller ska säljas eller hyras ut på nätet med hemleverans – utan möjlighet att pruta.

Mattias Bergman är vd på Nevs.

Det här skulle kunna bli en konkurrent för svenska Nevs, som också har målet att utveckla "framtidens mobilitet" där bilarna inte nödvändigtvis säljs hos en återförsäljare, utan kanske delas mellan flera personer.

Nu ska Nevs storsatsa på självkörande bilar, skriver Sveriges Radio. Enligt Anna Haupt, projektledare för självkörande bilar på Nevs, står hela bilindustrin inför en förändring som är lika stor som när hästarna ersattes av bilar – och det kommer också innebära en radikalt annorlunda design.

"Utvecklingen går snabbare än vi tidigare trodde."

"Utvecklingen går snabbare än vi tidigare trodde. En bedömning för ett år sedan var att det inte skulle ske under en kommande tioårsperiod, nu ser vi att det kommer göra det, vilket gör att när vi slutför utvecklingen av en ny plattform måste vi förbereda den för att vara självstyrande", säger Mattias Bergman, vd på Nevs, till P4 Väst.

Nevs första bil på den nya plattformen – med autonom teknik – ska lanseras 2019 eller 2020.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att dela min bil med andra, om jag tjänade pengar på det.
Ja
52
188
Nej