Tesla visar ”osynliga” solpaneler, Powerwall 2.0 och ny Powerpack 2

Tesla visar ”osynliga” solpaneler, Powerwall 2.0 och ny Powerpack 2
De nya solpanelerna ser ut som vanliga takpannor och är bara marginellt mindre effektiva än konventionella solpaneler.

Nyheterna från Tesla Motors har duggat tätt i helgen då Elon Musk visat upp både "osynliga" solpaneler för tak, nya versionen Powerwall 2.0 och Powerpack 2.

Världen har länge väntat på ett tekniskt genombrott för att kunna skapa billiga solpaneler som är rejält mycket billigare än de som finns idag. Riktigt så långt har Elon Musk och ingenjörerna på SolarCity inte kommit ännu, men man har i alla fall tagit bort en stor nackdel – att solceller inte är så vackra.

Vid ett event hos Universal Studios, Los Angeles, visade Elon Musk upp de nya solpanelerna från SolarCity som i princip inte går att skilja från konventionella takpannor. Fyra olika utseenden finns att välja mellan och trots sitt "normala" utseende som hustak ska solcellerna vara bara två procent mindre effektiva än konventionella solpaneler. Livslängden ska vara "mycket lång", enligt Elon Musk, "minst 50 år".

De nya solcellerna satt monterade på de hus som använts till tv-serien "Desperate Housewives". Ingen av de församlade journalisterna upptäckte solpanelerna förrän Elon Musk berättade hur det låg till. Något pris i förhållande till yta eller levererad effekt vill Elon Musk inte ge under presseventet, men han sträckte sig så långt att solpanelerna inte skulle kosta "mer än ett konventionellt tak plus elektricitetens pris".

Poängen med takpanelerna är att de ska användas vid nybyggnation (för att kostnaden i ska skena iväg) men hur den försäljningskanalen ska se ut för Tesla Motors nämnde inte Elon Musk. Rimligen borde installationen ske i samarbete med byggföretag eller speciella underleverantörer. De första installationerna hos kund ska starta sommaren 2017. 

Tesla har lagt ett bud på SolarCity men affären är inte godkänd ännu och presentationen av solpanelerna kan ses som ett sätt att vinna över skeptikerna. Den kritik som riktats mot Elon Musk handlar om att Tesla borde fokusera på biltillverkningen och framför allt produktionsstarten av den mycket viktiga Model 3 (som behöver ett stort kapitaltillskott).

Powerwall 2.0 är ett batteripaket för hemmabruk som gör brukaren självförsörjande på energi, i kombination med solcellerna på taket. Jämfört med föregångaren har Powerwall 2.0 en fördubblad kapacitet med 14 kWh. Priset i USA blir 5.500 dollar, vilket gör Powerwall 2.0 cirka 40 procent billigare än sin föregångare, sett till kapacitet (föregångaren kostade 3.500 dollar + kostnaden för omvandlaren).

I Powerwall 2.0 ingår även en omvandlare som gör att man inte behöver ytterligare utrustning för att koppla på husets elsystem. Powerwall 2.0 kan leverera 5 kW kontinuerligt och upp till 7 kW tillfälligt. Batteripaketet väger 122 kilo och kan monteras både inomhus och utomhus. Måtten är 1.150 x 755 x 155 millimeter (höjd/bredd/djup). Designen är nu rak, med skarpa hörn och kanter.

Powerpack 2 har en ny typ av omformare som sägs vara mycket effektiv i förhållande till pris och uteffekt. Enligt Elon Musk började leveranserna av Powerpack 2 redan i september. Powerpack 2 kan lagra energi vid elkraftverk för att klara av tillfälliga toppar i strömförsörjningen.

 

Powerwall 2.0 kan leverera 5 kW kontinuerligt och upp till 7 kW tillfälligt. Tillräckligt för en mindre villa. Omvandlare ingår, numera.

De nya solpanelerna finns i fyra olika utförande för att passa de flesta hus. Med solceller på taket och Powerwall 2.0 kan en villa bli självförsörjande när det gäller elektricitet.

Jämfört med föregångaren har Powerwall 2.0 en fördubblad kapacitet med 14 kWh. Priset i USA blir 5.500 dollar, vilket gör Powerwall 2.0 cirka 40 procent billigare än sin föregångare, sett till kapacitet.

Det finns fyra olika versioner av takpannorna och här visas tre av dem. Sett i vinkeln från gatan är det omöjligt att identifiera solpanelerna som något annat än vanliga takpannor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle vilja ha solpaneler på taket och ett "Powerwall" på väggen.
Ja
391
8
Nej