Svenska elbilen krossar målet för finansering

Svenska elbilen krossar målet för finansering
Elbilen Uniti kommer "tidigast tredje kvartalet 2019" och ska säljas via nätet och i elektronikbutiker.

Målet var att få in 500.000 euro innan den 20 november.

Men svenska elbilen Uniti – skapad av ett företag som grundats på Lunds universitet – har snart nått en miljon euro i finansiering via Funded By Me.

"Jag tror att bilen attraherar breda målgruppen, även om den först och främst riktar sig till unga höginkomsttagare. Vi har ett par hundra förbokningar", säger företagets vd Lewis Horne till Ny Teknik.

I den egna presentationsfilmen säger företaget att "bilarna i våra städer är överviktiga, onödigt stora, onödigt starka och spyr ut giftiga avgaser".

Det ska Uniti råda bot på.

Elbilen har en motor på 15 kW (drygt 20 hk), en räckvidd på 15 mil och en toppfart på 90 km/h. Fullt tillräckligt för att röra sig i och kring städerna, enligt Uniti. Och den rymmer lika många som det brukar sitta i de flesta bilarna i städernas bilköer.

Uniti menar att de inte är bilfolk utan människor med djup kärlek för teknik. Därför har man gjort ett nytänk när det gäller det mesta i bilen.

Användarupplevelsen ska påminna mer om en modern smartphone än en bil.

I stället för ratt och pedaler finns två spakar som används för att svänga, gasa och bromsa. Spakarna har både haptisk feedback och force feedback.

Det finns många fler detaljer och lösningar som mer för tankarna till en virtuell verklighet. En bil för tv-spelsgenerationen.

Om allt går som planerat levereras de första bilarna under tredje kvartalet 2019. Priset blir runt 200.000 kronor.

Vad tror du? Kommer Uniti att bli en framgång? Använd kommentarsfältet!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror på den här bilen!
Ja
71
29
Nej