Klart: Renault Zoe och Tesla Model S vinner "Miljöbästa Bil"

39 bilmodeller gjorde upp om titeln Miljöbästa Bil. Nu står Renault Zoe och Tesla Model S som vinnare.

Renault Zoe har nyss kommit i en ny version med längre räckvidd. Batteripaketet har förstorats från 22 till 41 kWh och enligt Renault borde Zoe-ägarna kunna köra ungefär 30 mil vid verklig körning.

Räckvidden i förhållande till bilens pris gjorde att Renault Zoe slog ut konkurrenterna i kategorin "Bästa valet för privatbilisten" i årets upplaga av Miljöbästa Bil. Tesla Model S vann kategorin "Bästa valet för företaget" och "Folkets val", där auto motor & sport-läsarna har röstat.

Inga gasbilar bland vinnarna

Trots att gasbilarna stod för hälften av representationen var det elbilarna som kammade hem segern i samtliga tre klasser.

"Elbilarna är på verklig frammarsch och det är glädjande att vi börjar se prisvärda modeller med allt längre räckvidd som gör den till ett rimligt alternativ för en bredare grupp konsumenter", säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant.

Men enligt Gröna Bilister behövs olika tekniker för att resa miljösmart.

"Att ställa om till en fossilfri fordonsflotta kräver en palett av lösningar. Det har vi i Sverige idag, vilket bland annat den här rankningen vittnar om. Därför är det viktigt att kunna fokusera på mer än ett drivmedel i taget och att politiken inför teknikneutrala styrmedel som gynnar de bästa alternativen ur klimatsynpunkt och på bekostnad av de sämsta."

Juryns val för privatbilisten

1. Renault Zoe
2. Nissan Leaf
3. Volkswagen Passat GTE

Juryns motivering: Renault Zoe visar att elbilar nu kan ha en rejäl räckvidd utan att kosta skjortan, att de kan vara kvicka och ändå energieffektiva, och att de kan vara små men ändå rymliga och säkra. Renaults starka satsning på elbilar gör dessutom att Zoe har en trygg framtid på begagnatmarknaden. Ett utmärkt val för den som vill ta ett stort men enkelt kliv i grön riktning och en mycket värdig Miljöbästa Bil!

Juryns val för företaget

1. Tesla Model S
2. Skoda Octavia G-Tec
3. Nissan Leaf & Renault Zoe

Juryns motivering: Tesla Model S är själva symbolen för hur attraktivt det är att byta till eldrift, och som förmånsbil eller för egenföretagaren är totalkostnaden mycket mer attraktiv än vad prislappen antyder. Dessutom finns knappast något tydligare sätt att signalera "vi bryr oss om miljön" än att åka Tesla. En mycket värdig Miljöbästa Bil för företaget!

Folkets val

1. Tesla Model S (med fyrhjulsdrift) 
2. Tesla Model X
3. Tesla Model S (med bakhjulsdrift)

"Tesla är fortfarande ensamma om att erbjuda miljöbilar för bilentusiaster. Dessutom har Tesla byggt upp en egen infrastruktur som gör det möjligt att åka långresor med en elbil. Folkets val föll på Model S trots att det finns en ny suv kallad Model X. Och jag håller med, Model S är en bättre bil än Model X. Övrig bilindustri har vaknat till – snart kommer det tuffa konkurrenter", säger Alrik Söderlind, chefredaktör på auto motor & sport.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med – Renault Zoe och Tesla Model S förtjänar att vinna Miljöbästa Bil.
Ja
100
31
Nej