Övergången till elbilar kan tvinga fram ny skatt

Klimatminister Isabella Lövin (MP). Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet

En av de största fördelarna med elbilar är att de är billigare att ladda än att tanka en bensin- eller dieselbil. Driftkostnaden blir oftast lägre trots att bilen i själva verket är dyrare att köpa än en bil med förbränningsmotor.

Subventionerna och skattelättnaderna för elbilar och laddhybrider är tänkta att få fler att gå över till en klimatsmartare bil – men de kommer inte alltid finnas kvar. I framtiden kan en ny miljöskatt bli aktuell för att kompensera bortfallet av skatteinkomster från bensin och diesel.

"Vi måste se över hur vi ska finansiera det på andra sätt."

"Vi måste se över hur vi ska finansiera det på andra sätt. Den diskussionen får vi också ta med finansministern. Hon kan nog vara lite oroad över det", sa klimatminister Isabella Lövin (MP) på ett seminarium med kommunpolitiker, skriver Dagens Nyheter.

Isabella Lövin säger också att marknadskrafterna är så starka att omställningen från fossilbilar inte går att stoppa. Här blir byggandet av laddstolpar för elbilar runt om i landet blir en viktig del.

"Vi tror mycket på skatteväxling. Men när vi väl fasat ut allt som är miljöskadligt fungerar ju inte den mekanismen längre", säger Isabella Lövin till DN.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att det kommer en ny typ av skatt för att kompensera för alla nya elbilar.
Ja
449
39
Nej