Jaguar I-Pace är företagets första elbil – utmanar Tesla Model X

Jaguar I-Pace är företagets första elbil – utmanar Tesla Model X

Den mest radikala modellen någonsin och redan 2018 ska Jaguar I-Pace finnas ute på marknaden. Priset blir 10–15 procent över suvmodellen F-Pace, vilket i så fall blir betydligt billigare än vad Tesla Model X kostar. Fast då ska man ha i åtanke att Jaguar I-Pace är femsitsig, medan Model X är större och sjusitsig.

Jaguar I-Pace har två elmotorer på vardera 200 hk, placerade vid fram- och bakaxel. Sammanlagda vridmomentet är 700 Nm, vilket ska räcka för att accelerera 0–60 mph (96 km/h) på 4,0 sekunder.

Räckvidd på 50 mil i EU-cykeln

Batteripaketet är inbyggt i en aluminiumlåda i golvet som utgör en integrerad del av karossen, även den byggd i aluminium – som brukligt är hos Jaguar. Batterikapaciteten är 90 kWh och med en 50 kW likströmsladdare ska det gå att ladda upp till 80 procent av kapaciteten på 90 minuter. Fulladdat, med samma typ av snabbladdare, blir det på strax över två timmar. Räckvidden enligt EU-cykeln anges av Jaguar till "över 500 km".

Batteripaketet består av 36 celler som är vattenkylda för att kunna arbeta vid en relativt låg temperatur. Ett kylpaket sänker temperaturen vid normal körning men behövs det kan även bilens luftkonditionering gå in och hjälpa till att sänka värmenivån.

"Första elbilen för entusiaster"

Jaguar utlovar riktigt fina vägegenskaper, precis som hos sina andra modeller, och går så långt som att säga att I-Pace blir den första elbilen för "entusiaster som älskar bilkörning".

De exteriöra måtten på Jaguar I-Pace gör bilen något mindre än suvmodellen F-Pace, men med ett längre axelavstånd (2.990 millimeter) som förbättrar interiörutrymmet. Längden på I-Pace är 4.680 millimeter, bredden 1.890 och höjden är 1.560 millimeter. En detalj som vi känner igen från Tesla är de infällda dörrhandtagen, som bidrar till att sänka luftmotståndet (som anges till 0,29).

"Folk tror att elbilar inte behöver någon grill men det är fel."

Radikal design

Jaguar I-Pace är en konceptbil men jämför vi med tidigare koncept från Jaguar är det sannolikt en i stort sett seriemässig bil vi ser på bilderna. Även interiören ser ut att vara produktionsfärdig.

Designen skiljer sig en del från vad Jaguar gjort tidigare, bland annat eftersom den inte har en lång motorhuv, utan istället en långt framdragen vindruta.

"En lång front passar många modeller men det är ingen nödvändighet. Inte heller ett lågt, avsmalnande bakparti. I-Pace har inte det heller, men vi tycker ändå den är en riktig Jaguar. Folk tror att elbilar inte behöver någon grill men det är också fel. De behöver mycket kylning för batteriet och vår grill hjälper till med det", säger Jaguars designchef Ian Callum till Autocar.

Jag tycker att Jaguar I-Pace verkar riktigt intressant – tummen upp från mig!
Ja
316
694
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.