Ioniq var bara början – Hyundai ska lansera 14 nya elbilar och hybrider

Ioniq var bara början – Hyundai ska lansera 14 nya elbilar och hybrider

Den nya modellen Ioniq verkar bara vara början för Hyundai när det gäller miljöbilar. Hyundai Ioniq finns som hybrid, laddhybrid och elbil men följs snart av ännu fler elektrifierade bilmodeller, avslöjar märkets USA-chef Dave Zuchowski.

Planen är att lansera 14 nya bilmodeller med "alternativa bränslen eller teknologier" före 2020. Den här siffran gäller för den amerikanska marknaden, men förmodligen (förhoppningsvis?) hittar många av modellerna också till Europa.

Kniven mot strupen

Hyundai har precis som många andra bilmärken kniven mot strupen när det gäller de kommande utsläppsreglerna. Biltillverkare som inte lyckas hålla utsläppen under en viss gräns riskerar miljardböter. Men många amerikanska bilköpare väljer fortfarande en törstig bil med förbränningsmotor eftersom de är billigare att köpa och eftersom bensinen är billig.

Hyundai ska lansera fem hybridbilar, fyra laddhybrider, fyra batterielbilar och en vätgasbil. De tre versionerna av Hyundai Ioniq är inkluderade i de här siffrorna.

Livstids garanti på batterierna

En intressant detalj är att samtliga modeller får livstids garanti på batterierna. Om detta enbart gäller på den amerikanska marknaden eller om det också dyker upp i Europa återstår att se, men det skulle vara ett starkt försäljningsargument för att fler ska välja en elbil eller hybrid, och skulle framför allt innebära bättre andrahandsvärde.

(Uppdatering: För svenska kunder gäller batterigaranti på åtta år eller 20.000 mil.)

Flera biltillverkare har skrivit under ett brev till blivande presidenten Donald Trump om att lätta på de nya utsläppsreglerna, men Dave Zuchowski vill hellre att Hyundai ska ha en aktiv roll i att försöka möta reglerna.

"På Hyundai handlar det om att tänka nytt och se nya möjligheter. Ingenstans fångas det mantrat så bra än i vårt kompromisslösa och omfattande engagemang för att möta utsläppsreglerna till 2025", säger han till Automotive News.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker alla biltillverkare borde ta fram en plan för att storsatsa på elbilar och hybrider.
Ja
32
0
Nej