Byter ut de gamla fossilbussarna mot nya laddhybrider

Det är lätt att bara prata om elbilar, men kollektivtrafiken blir en minst lika viktig del när det är dags att ställa om till eldrift....

Annons
Annons

Det är lätt att bara prata om elbilar, men kollektivtrafiken blir en minst lika viktig del när det är dags att ställa om till eldrift.

När Värnamo bygger om bussgatorna med nya stadsbusslinjer ska de bara trafikeras av laddhybridbussar. Det innebär att kommunen blir först i Sverige med att enbart köra laddhybridbussar i stadstrafiken, enligt Stina Gof, utvecklingschef på Värnamo kommun.

”Det är verkligen jätteroligt att kunna vara med och lyfta fram ny teknik som kan prövas och utvecklas”, säger hon till SVT.

Byter ut de gamla fossilbussarna mot nya laddhybrider

Om planerna håller startas trafiken med laddhybridbussarna i augusti 2017. Det handlar om dieselhybrider där en dieselmotor kan gå in och hjälpa till vid behov, men Värnamo kommun tror att bussarna till 80 procent kommer kunna köras på eldrift.

Bussarna dockar vid järnvägsstationen och laddar i sex minuter. Därefter kan bussarna köra ytterligare 20 minuter på eldrift.

Eldriften ger förutom lägre utsläpp också en betydligt tystare stadsmiljö.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen