Elon Musk utsätts för lögnaktig propagandakampanj på nätet

Foto: OnInnovation/Creative Commons/Flickr Efter det minst sagt överraskande beskedet att Donald Trump blir USA:s nästa president har hans kampanj analyserats i detalj. Den använde sig...

Annons
Annons
Elon Musk utsätts för lögnaktig propagandakampanj på nätet
Foto: OnInnovation/Creative Commons/Flickr

Efter det minst sagt överraskande beskedet att Donald Trump blir USA:s nästa president har hans kampanj analyserats i detalj. Den använde sig ofta av ”post-truth”-uppgifter, det vill säga rena osanningar, och nu verkar det som att Elon Musk kan ha råkat ut för samma behandling.

En amerikansk propagandagrupp har lanserat en sajt som heter ”Stop Elon from failing again” och som vill hindra Musk från att ”slösa bort amerikanernas skattepengar”.

Enligt den här sajten har Elon Musk svindlat skattebetalarna på 4,9 miljarder dollar, en uppgift som har bevisats osann.

”Vi utmanar inte bara Elon utan hela kulturen av företag som tjänar miljarder dollar på amerikanska folket med näst intill ingen återbäring till konsumenterna. Chefer som Musk utnyttjar amerikaner och vi vill stoppa deras gratisåkande”, står det på sajten.

Och det är inte vem som helst som ligger bakom, utan Laura Ingraham som eventuellt kan bli Vita Husets nästa pressekreterare.

”Elon Musk är symbolen för en affärsman som får bidrag efter bidrag som han inte behöver”, säger Diana Banister, pr-ansvarig för gruppen bakom sajten, till Bloomberg.

På hemsidan samlas artiklar som på olika sätt kritiserar Elon Musk och hans företag, bland annat Tesla, men många av artiklarna innehåller felaktigheter eller osanningar. Det finns artiklar med rubriken ”Hur Elon Musk stal fem miljarder dollar av skattebetalarnas pengar” och artiklar där han kallas för en ”skam för nationen”.

Vissa av sajterna har oklara intressen bakom sig och publicerar artiklar med påhittade skribentnamn.

”Det är verktyg som används av folk som inte har fakta på sin sida”, säger Sarah O’Brien, talesperson för Tesla, till Bloomberg.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen