Toyotas mystiska batteriteknik ska ge 15 procent längre räckvidd

Toytota har knappast varit några föregångare när det gäller elbilar – åtminstone inte på samma sätt som med hybridbilar. Men nu råder nya tongångar. Toyota...

Annons
Annons

Toytota har knappast varit några föregångare när det gäller elbilar – åtminstone inte på samma sätt som med hybridbilar. Men nu råder nya tongångar.

Toyota ska gå över från nickelmetallhydridbatterier till litiumjonbatterier och det är ett viktigt steg för att satsa mer på elbilar.

Nu kommer nyheten att Toyota utvecklar ett mer avancerat elbilsbatteri ”inom några år” som ska ge omkring 15 procent längre räckvidd än idag, men det är oklart vilken räckviddssiffra som Toyota utgår från. Toyota beskriver tekniken som ett ”genombrott”.

”Litiumjonbatterier är en nödvändig teknologi för att elektrifiera bilar och det finns ett tydligt behov av att förbättra den här tekniken och dess prestanda”, sa Hisao Yamashige, batteritekniksforskare på Toyota på en pressträff i Tokyo under torsdagen.

Tekniken har utvecklats tillsammans med fyra japanska universitet och går ut på att ingenjörerna bättre kan övervaka hur litiumjoner förflyttar sig i batteriet i realtid, när batteriet laddas eller laddas ur. På så sätt kan ingenjörerna kontrollera litiumjonernas rörelser bättre. Det förbättrar batteriets livslängd och förlänger räckvidden.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen