Elbussar på gång – Volvo och Scania får tuff utmanare

Det är inte bara i bilbranschen som eldriften börjar bli populär. Vi har tidigare skrivit om laddhybridbussar i Värnamo och elbussar som kan snabbladdas på bara...

Annons
Annons

Det är inte bara i bilbranschen som eldriften börjar bli populär. Vi har tidigare skrivit om laddhybridbussar i Värnamo och elbussar som kan snabbladdas på bara 20 sekunder.

Både Volvo och Scania, som dominerar på den svenska marknaden, utvecklar mycket ny bussteknik för att sänka utsläppen, men sedan några år har kinesiska Byd snott en del kunder hos bussföretag i Europa.

Nu storsatsar Byd med en helt ny fabrik i Ungern, där koncernen investerar 200 miljoner kronor och ska bygga både elbussar och ellastbilar. Det mest imponerande är att fabriken ska vara klar redan första kvartalet 2017 – återstår att se om det ambitiösa målet blir verklighet.

Elbussen du åker i om några år skulle alltså kunna komma från Byd.

Elbussar på gång – Volvo och Scania  får tuff utmanare

Fabriken ska kunna bygga 400 fordon om året och senare ska Byd också bygga ett utvecklingscenter och en batteritestanläggning i närheten.

”Den här nyheten förstärker vårt engagemang på den europeiska marknaden. Detta är vår första fabrik här, men det blir inte vår sista. Vi letar aktivt efter andra platser”, säger Isbrand Ho, chef för Byd Europe.

”Det är ingen överraskning att försäljningen av Byds elbussar ökar snabbt i europeiska länder, när dieseleran är på väg mot sitt slut”, säger Duan Jielong, kinesisk ambassadör i Ungern.

Byd grundades 1995 och har länge hamnat högt upp på listor över världens mest snabbväxande företag. Byd har flera elbilar och laddhybrider i programmet.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen