Galna idén: Gräva ned självkörande elbilar ger en trevligare stad

Det är väl ingen större tvekan om att många av framtidens bilar blir självkörande. När fler bilar har autonom teknik kan hela trafikflödet bli mycket effektivare och säkrare, med många räddade liv.

Men fram tills dess har vi en snårig period att se fram emot, där mer eller mindre självkörande bilar ska samsas på vägarna med mänskliga förare, cyklister och fotgängare.

Tunnlarna behöver inte anpassas för fossilbilar

En lösning skulle kunna vara att gräva ned framtidens autonoma elbilar under marknivå. De får egna tunnlar att köra i, och eftersom inga andra fordon är tillåtna kan dagens vägar användas åt andra trafikanter. Eftersom bara elbilar skulle få användas behövs inte alls samma ventilation som i vanliga biltunnlar.

Den här lösningen kallas Cartube och är framtagen av PLP Architecture i London. De självkörande elbilarna skulle övervakas och styras av ett centralt kontrollsystem med artificiell intelligens. Bilarna kan färdas från dörr till dörr, och det ska alltså inte handla om en ersättare till kollektivtrafik utan snarare en ersättare till dagens privatbilism.

Lars Hesselgren på PLP Architecture.

Systemet vet vart bilarna är på väg

Eftersom systemet vet vart alla bilar är på väg, och var alla fordon kommer befinna sig om en minut eller om tio minuter kan transporterna bli betydligt mycket effektivare än idag.

"Tre miljarder människor flyttar in i urbana områden fram till 2050. Det finns ett skriande behov för teknik som faktiskt kan lösa det här problemet. När det gäller stora städer som redan är överbelastade med många byggnader är den bästa lösningen att lägga transporterna under jord", säger Lars Hesselgren, som leder teamet på arkitektfirman, till Autocar.

En hel del frågetecken...

I det första förslaget byggs ett antal tunnlar under London som sedan mynnar ut mot de större motorvägarna. Det är alltså bara i stadsmiljön som bilarna körs under jord.

Vad systemet skulle kosta är oklart, och det finns fler frågetecken, skriver CityMetric. Bland annat finns det inte tillräckligt med plats under London för att bygga en Cartube. Det kan också upplevas som orättvist att alla självkörande elbilar grävs ned medan fossildrivna "dinosauriebilar" kanske får vara kvar på gatorna.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror det här skulle kunna bli verklighet!
Ja
15
10
Nej