Jeremy Clarkson sågar elbilar trots tveksamma fakta – men hyllar vätgas

Foto: Amazon

Jeremy Clarkson verkar verkligen inte gilla elbilar. För några år sedan blev bilprogrammet Top Gear stämda av Tesla för att ha fejkat att en Tesla Roadster fick batteritorsk.

Nu har Clarkson kört igång nya bilprogrammet The Grand Tour och i samband med det intervjuas han av Business Insider. Flera frågor handlar om elbilar och det visar sig att Clarksons elbilskunskaper kanske inte är på topp.

Många av svaren är tveksamma och vissa är rent felaktiga. Green Car Reports har en utmärkt genomgång av Clarksons svar.

Foto: Bigstockphoto

"New York har redan strömavbrott för att folk laddar telefoner och sätter på lampan."

Strömavbrotten som inträffar när det är varmt och fuktigt beror oftast på luftkonditioneringsaggregat. Och om det blir strömavbrott kan faktiskt en elbil vara bättre än att stå i kö till bensinmacken.

"Amerika klarar knappt att möta efterfrågan för elektricitet. Detsamma i Storbritannien."

Clarkson hänvisar inte till någon statistisk källa.

"När folk börjar ladda sina elbilar, var ska energin komma från? Vem vet?"

Elbilar förbrukar inte så enormt mycket energi som många tror och de flesta laddar dessutom elbilen på natten, när trycket på elnätet är lägre. Enligt en studie som Green Car Reports hänvisar till skulle elkonsumtionen öka med mellan sex och sju procent om två tredjedelar av alla sträckor plötsligt började köras med elbilar.

"Det måste byggas fler kraftverk. Är det miljövänligt?"

Elbilar ställer alltså inte så stora krav på elnätet som Clarkson påstår och om det skulle behöva byggas nya kraftverk är de generellt sett betydligt bättre för miljön än gamla kraftverk.

Foto: Toyota

"Svaret är vätgas. Ju fler elbilar som lanseras, desto mindre efterfrågan blir det för att biltillverkarna ska få ändan ur vagnen och börja bygga bränslecellsbilar, vilket är det vi måste ha. Vi måste ha bränslecellsbilar. Världen måste ha dem."

Bränslecellsbilar är ett hett debattämne i bilvärlden och har fått mycket hård kritik från bland andra Elon Musk och Jaguars tekniska designchef. Han kallar tekniken för "fullständig nonsens" och kritiserar bland annat den låga energieffektiviteten, att energin måste omvandlas flera gånger och att det än så länge finns alldeles för få tankställen. Andra är mer positiva.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med Clarkson – vätgas är bättre än batterielbilar!
Ja
184
190
Nej