"Superbatterier" kanske inte behövs – ny teknik laddar en elbil på några sekunder

"Superbatterier" kanske inte behövs – ny teknik laddar en elbil på några sekunder
Om det nya materialet bara är en bråkdel så effektivt som forskarna tror kan elbilar snart laddas på någon minut. Foto: Bigstockphoto

Medan vi alla går och väntar på ett "superbatteri" som ska ge mycket längre räckvidd i framtidens elbilar kanske det dyker upp en helt annan teknik som kan vara minst lika viktig.

Forskare från två universitet och företaget Augmented Optics har nämligen presenterat ett revolutionerande material som används i en superkondensator, och som innebär att en elbil skulle kunna laddas på lika kort tid som det tar att tanka en bil med förbränningsmotor. Att ladda batteriet för ungefär 25 mils körning skulle ta några sekunder.

Materialet kan dessutom formas vilket gör att systemet bättre kan anpassas rent utrymmesmässigt än ett batteri, och miljöpåverkan för att tillverka superkondensatorn ska vara mindre än för ett litiumjonbatteri.

"Vi tror det här är en extremt spännande utveckling som skulle kunna vara en 'game changer'", säger Ian Hamerton, som testade tekniken på universitetet i Bristol, till Bloomberg.

På sajten supercapacitormaterials.com presenteras den nya tekniken.

Upp till 10.000 gånger högre energieffektivitet

Materialet ska alltså användas i superkondensatorer, som är betydligt bättre på att laddas i och ur snabbt än ett batteri. Fördelen med ett batteri är istället att det kan lagra energin under längre perioder. Det nya materialet kan förbättra energitätheten i en superkondensator med mellan 1.000 och 10.000 gånger – men även om det "bara" blir tio gånger högre energitäthet kan en superkondensator fungera bra i vanliga bilar, enligt Jim Heathcote, vd för Augmented Optics.

Energitätheten kan fortfarande bli lägre än för ett litiumjonbatteri, men forskarna menar att många bilköpare skulle nöja sig med något kortare räckvidd så länge laddningen är avklarad på några sekunder. Det nya materialet lagrar alltså energi bättre än vad en superkondensator tidigare kunde göra, samtidigt som det kan ta emot och ladda ur energi betydligt snabbare än ett batteri.

Tekniken hyllades av Elon Musk

Forskarna tittade först inte på att använda tekniken i elbilar, men det stod snabbt klart att om tekniken bara levererar en bråkdel av vad forskarna tror den kan leverera skulle det innebära ett genombrott för elbilstekniken.

Teslachefen Elon Musk hyllade superkondensatorer redan 2011, men sa att det skulle behövas ett genombrott i energitäthet för att tekniken skulle fungera i elbilar. Kostnaden lär inte bli högre än för litiumjonbatterier, eftersom det inte behövs några sällsynta grundämnen i tillverkningen.

Forskarna har jobbat i hemlighet och ansökt om patent så sent som i förra veckan. Nu är förhoppningen att få ihop en fungerande prototyp under våren 2017.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror superkondensatorer kan bli ett alternativ till batterier i elbilar.
Ja
493
42
Nej