Trafikborgarrådet: Alla stockholmare som ska köpa bil bör välja en elbil eller laddhybrid

Alla som funderar på att byta bil och bor i Stockholm borde väjla en elbil – inte en dieselbil, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Anders J Larsson

Dieselbilarna ska bort från Stockholms innerstad. Det är målet för trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), som nu rekommenderar alla stockholmare att köpa elbil.

"Vi kan inte göra som Paris och förbjuda dieselbilar i innerstaden, vi har inte rätt till det. Jag kan inte säga att vi skulle kunna göra det till 2025 eftersom det är så mycket dieselbilar i Stockholm. Jag skulle önska att vi får bort dieselbilarna till senast 2030", säger Daniel Helldén till Dagens Nyheter.

Han säger att alla stockholmare som ska köpa bil åtminstone bör välja en laddhybrid.

"I innerstaden bör man inte köra diesel, då får man köpa en miljövänlig laddhybrid. Alternativt en ren elbil om man har tillgång till infrastrukturen."

Stockholm har som mål att vara helt fritt från fossilbränslen 2040. Flera storstäder har gått ut med förbud mot dieselbilar. Andelen dieselbilar i Sverige är inte lika hög som för några år sedan, men över hälften av alla nya bilar som säljs i Sverige är fortfarande dieselbilar.

Även om dieselbilar generellt släpper ut mindre koldioxid än bensinbilar kan dieselbilar ha betydligt högre utsläpp av kväveoxid. Flera studier visar också att många dieselbilar släpper ut mycket mer än vad gränsvärdena tillåter, särskilt när det är kallt.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker förbud mot dieselbilar är rätt väg att gå.
Ja
402
188
Nej