Han beskriver Teslas batterifabrik som pengaslöseri

Flera biltillverkare kraftsamlar nu för att bygga en stor batterifabrik. Målet är förstås att utmana Teslas nya Gigafactory, som ska förse alla nya modeller, inklusive...

Annons
Annons

Flera biltillverkare kraftsamlar nu för att bygga en stor batterifabrik. Målet är förstås att utmana Teslas nya Gigafactory, som ska förse alla nya modeller, inklusive Model 3, med batteripaket. Volkswagen och Mercedes är bara två av biltillverkarna som har planer på nya batterifabriker.

Men enligt chefen för Renault/Nissan-koncernen, Carlos Ghosn, är det i själva verket dumt att biltillverkarna bygger sina egna batterier. I framtidens elbilar ska Renault och Nissan (och även Mitsubishi, som numera ingår i samma samarbete) istället gå över från att bygga egna batterier till att köpa in dem från en underleverantör.

Tvärt emot många andra i branschen, alltså.

”När vi började bygga elbilar 2008 fanns det inga batterier som klarade av en elbil. Så vi bestämde oss för att göra det själva. Idag är situationen helt annorlunda”, sa Carlos Ghosn på ett seminarium, skriver Forbes.

Han beskriver  Teslas batterifabrik som pengaslöseri
Enligt oss är det inte lika viktigt att bygga egna batterier som det var 2008″, säger Carlos Ghosn.

Enligt honom är det dumt att alla biltillverkare bygger egna batterier – han beskriver det som ett slöseri med pengar som kan komma till bättre användning någon annanstans.

2014 kom rapporter om att underleverantören LG Chem kunde bygga Nissans batterier billigare än Nissan själva. Som biltillverkare är det mer rimligt att själva utveckla tekniken i början, när ingen annan har den, men att sedan överlåta det åt externa företag, enligt Carlos Ghosn. Det svåra är att välja ut på vilka områden som en biltillverkare ska investera och vad som är bättre att överlåta åt andra.

”Många batteritillverkare har dykt upp på marknaden och det är inga små företag. Det är riktiga kraftpaket med mycket teknologi, redo att investera. Enligt oss är det inte lika viktigt att bygga egna batterier som det var 2008″, säger Carlos Ghosn.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen